Február 23-án 21 órától a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Kétszemélyes tragédia című előadása lesz látható az M5 csatornán.

A ló s az eb beledöglenék, az ember beleszokik” – hangzik el a szállóige-szerű lét-lelet Kányádi Sándor drámájában. A Kossuth-díjas erdélyi magyar költő a Nicolae Ceaușescu diktatúrája idején játszódó kamaradarabját a hatvanas évek végén írta meg, amely azonban 1990-ig nem jelenhetett meg Romániában.

Az ebből készült színpadi adaptáció Árkosi Árpád rendezésében, Ondraschek Péter látványvilágával, valamint Tarpai Viktória és  Ivaskovics Viktor szereplésével különleges művészi erővel fogalmazza meg az abszurd és a realista nézőpont keverésével az ember hatalmi tönkretételét, a lét- és identitásvesztésének állandóan fenyegető veszélyeit.

A folyamatos szorongató létérzés mellett ott van az identitásra gyakorolt erőteljes hatalmi nyomás és az ebből adódó rettegés sorozata. Szerencsésnek érzem magam, hogy nem ilyen fenyegetettségben kell megéljem a mindennapjaimat, hogy a nemzeti identitásomért és annak megtartásáért sem kell olyan horderejű harcokat megvívnom és olyan fenyegető helyzetekkel sem kell szerencsére szembenéznem, mint akkor, abban az időben amikor a dráma játszódik” – hangsúlyozta Tarpai Viktória.

A köztévé a többi között így emlékezik azokra a generációkra, akiket meggyilkoltak, elüldöztek, vagy kényszermunkatáborokba hurcoltak. A felvétel rendezője: Borbás Tamás, operatőrei: Borbás Tamás, Hidvégi Aszter és Tokaji Zoltán.

Kiemelt kép: Tarpai  Viktória és Ivaskovics Viktor (Fotó: Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház)