Általános iskolások számára indul zenés színházi tehetségkutató, melynek központi témája az István, a király rockopera megújítása és újraértelmezése.

Szörényi Levente és Bródy János mára legendássá vált rockoperája, az István, a király áll a legújabb online videótehetségkutató verseny középpontjában, melynek célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során.

Szörényi Levente elmondta, hogy a tehetségkutató ötletét az adta, hogy amikor „leül az ember beszélgetni”, akkor érzi, hogy semmit nem tudnak arról, amiről énekelnek. A zenés színpadi darab előadása lehetőséget nyújthat a fiataloknak az önmegvalósításra, míg a történet feldolgozásával aktualizálhatják a darab üzenetét. A zeneszerző szerint „hatványozottan feladata minden szószólónak, minden gondolkodónak, illetve politikusnak”, hogy megőrizze évezredekre visszavezethető kulturális örökségünket és a nyelvünket, amelyet „nem lehet csak úgy eladni és átadni”.

Kiemelt kép: Székely Kriszta, Szörényi Levente és Rosta Mária az István, a király olvasópróbáján az Operettszínházban (fotó: Várady Nikolett)