Nyáron ugyan zárva tartanak a kőszínházak, azonban a különféle fesztiváloknak és a tévében adásba kerülő színházi közvetítéseknek köszönhetően nem maradunk előadások nélkül a legmelegebb hónapokban sem. Az M5 csatornán július végén is folytatódik a közvetítéssorozat, és augusztus legelején az RTL Klubon is láthatunk egy színpadi produkciót.

Július 30-án, 21 óra 05 perckor sugározza az M5 a székesfehérvári Vörösmarty Színház 2014-es előadását, az Indul a bakterházat. Rideg Sándor népszerű regényének története az 1980-ban készült film hangos sikerét követően a színpadokat is meghódította. A fehérvári teátrum Bereményi Géza átiratában játszotta a bakterhez napszámba adott szegénylegény groteszk humorban bővelkedő meséjét. Az előadás rendezője a színház egyik művészeti vezetője, Bagó Bertalan volt. A Baktert Gáspár Sándor alakította, míg Bendegúzt váltott szereposztásban Árgyelán Ádám és Csóka Csaba játszotta. Juhász Illés és Tűzkő Sándor Csendőrökként, Kelemen István Buga Jóskaként, Kricsár Kamill a Piócásként, Kubik Anna a Banyaként, Závodszky Noémi pedig Csámpás Roziként tűnt fel a színpadon.

Jelenet az Indul a bakterház című előadásból (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az Indul a bakterház másnapján, július 31-én 21:05-kor lesz látható az M5-ön a MüpArt Classic következő állomása, A sevillai borbély. Rossini legismertebb és legtöbbet játszott vígoperája Beaumarchais 1775-ben írt színdarabjából Cesare Sterbini szövegkönyve alapján készült. A szereplők a commedia dell’arte jellegzetes figuráit idézik fel, a cselekményt a háttérből irányító furfangos borbély, az álruhában szerenádot éneklő gróf, az öregedő gyámja rabságából lázadó Rosina, mind az olasz operaszínpad jellegzetes alakjai, akik a fordulatos cselekményt sok humorral és izgalmas, invenciózus zenei megoldásokkal szédítő tempóban pörgetik a végső megoldás felé. Az előadás rendezője Káel Csaba volt, a fő szerepekben pedig nemzetközi szólistákat láthatott a közönség: René Barbera, Pietro Spagnoli, Megyesi Schwatz Lúcia, Bruno de Spagnoli énekesként és színészként is remekeltek. Az előadásban közreműködött a Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezényletével.

Augusztus 3-án, szombaton hajnalban, 4 óra 25 perces kezdettel kerül képernyőre az RTL Klubon a Thália Színház szatirikus vígjátékának, az Ecc-pecc kimehetsz 2016-os közvetítése. „Színház az egész világ…” Még akkor is, ha történetesen a Színház új vezetője a „nem kell hozzá érteni ahhoz, hogy igazgassuk” elv mentén irányít. Karakterének emberi és szakemberi hibái, humoros, olykor abszurd szituációkba sodorják őt és az alárendelt színházi szakembereket. A tehetséges manipulátor beosztottjai gyanútlanul sétálnak be jól előkészített csapdáiba – amelyekkel a pozícióját erősíti -, miközben próbálnak megfelelni a „főnök” elvárásainak, szakmai meggyőződésüket háttérbe szorítva. Színpadon – és színpadon túl – az emberi konfliktusok kortalanok, csak a kellékek és jelmezek lesznek korról korra, jelenetről jelenetre modernebbek. A játék vég nélkül folyik – a hatalomért. A kérdés, hogy meddig feszíthető a húr és ki mondja ki: állj, ennyi volt! Függöny!? A Bozsó József rendezte előadásban az igazgatót Vida Péter alakította, a további szerepekben pedig Hajmási Dávid, Bánovits Vivianne, Tóth Eszter, Mózes András és Hunyadkürti István volt látható.

Kiemelt kép: Tóth Eszter, Mózes András és Bánovits Vivianne az Ecc-pecc kimehetsz szereplői (fotó: Csatáry-Nagy Krisztina)