Illatok, imák, szerelmek. Akár így is jellemezhetnénk a Budapestről New Yorkba emigrált László Miklós elnyűhetetlen vígjátékát, az 1937-ben bemutatott Illatszertárt, amely nem csupán hazánkban törzsvendége a teátrumoknak, világszerte szerepeltetik a deszkákon; Hollywoodban többször, előszeretettel dolgozták fel és át, filmesítették meg. A legismertebb adaptáció közülük a Nora Ephron (A szerelem hullámhosszán, Julie & Julia – Két nő, egy recept) rendezésében készült Szerelem hálójában Tom Hanks és Meg Ryan főszereplésével, de a magyarok számára még ennél is megkerülhetetlenebb az 1987-es tévéjáték, amely olyan kiváló színészekkel valósulhatott meg, mint Bodrogi Gyula, Kern András, Szacsvay László, Rudolf Péter, Pap Vera és Benedek Miklós. De a népszerűségen nincs semmi meglepő, elvégre a sikerdarab képes úgy megidézni a boldog békeidők hangulatát, hogy valójában két világháború között játszódik. Szerethető és esendő kisemberek próbálják megtalálni benne a boldogságot, amelyet sokszor akkor sem vesznek észre, ha a lábuk előtt hever. Vajmi könnyedséggel tudunk azonosulni azokkal a bagatell problémákkal, amik a mindennapjaikat árnyalják, a komédiák megkerülhetetlen eszközének köszönhetően pedig nem csupán a szerelmes és féltékeny pillanatok, de a félreértések is örömmel váltják egymást.

Jelenet az Illatszertár című darabból (Fotó: SZNSZ/Kelemen József)

Az Illatszertár legújabb állomása a Szegedi Nemzeti Színház, december 6-tól Sztarenki Pál rendezésében 180 percen, három felvonáson keresztül kacaghat és töprenghet a látottakon a közönség. Sztarenki korábban színre vitte már a darabot Zalaegerszegen, azonban a Délmagyarország nevű lapnak adott nyilatkozatában kihangsúlyozta, hogy a két változat nem teljesen ugyanazt nyújtja: „Ez egy nagyon szép történet, egy polgári, klasszikus értelemben vett vígjátékról van szó, amely remekül lett megírva. Szokás mondani, ahány szereposztás, annyi megújulás. Kicsit változtattunk a szövegen, a Mohácsi fivérek átdolgozták ezt a darabot, és abból néhány dolgot átemeltünk.” A csiszolgatások ellenére azonban a darab megmaradt korhűnek, jottányit sem vesztet a nosztalgiából, ráadásul a múltidézést erősítik Szlávik István aprólékos díszlete és Cselényi Nóra korabeli jelmezei is. A cselekmény szerint továbbra is 1936-ban, Budapesten járunk néhány nappal karácsony előtt, a középpontban pedig ugyanúgy egy drogéria túlhajszolt alkalmazottai állnak, akik arra vágynak, mint mi mindannyian: stabil érzelmi kötelékekre és arra, hogy megtalálják a helyüket a világban, még ha csak illúzióikon, vágyálmaikon és reményeiken keresztül is tapasztalhatják meg azt.

Márpedig ha valaki, akkor László Miklós (eredeti nevén Leitner Miklós) saját bőrén tapasztalta a kisemberek apró-cseprő, valamint egzisztenciális gondjait is: noha gazdag családból származott, azonban hirtelen elszegényedtek, ezáltal miután édesapja meghalt, neki kellett eltartania édesanyját és nyolc testvérét, amely még egy meglett férfi vállára is mázsás súlyként nehezedett volna, egy fiatalemberére meg pláne. László mindent meg is tett, hogy egyről a kettőre jussanak: az évek során dolgozott cukorkagyárban, ruházati eladóként, nyakkendőügynökként, gépíróként és a budapesti petróleumgyárban is megfordult. Szerencsére a nehézségek és a megélhetésért végzett munka ellenére sosem hagyta abba az írást, így olyan csodálatos barátokra tehetett szert, mint Molnár Ferenc, aki nélkül talán az Illatszertár is kevésbé szellemes dialógusokkal, sekélyesebb karakterekkel lenne megtöltve. Ha nem végzett volna a Színiakadémián 1924-ben, nem indult volna el színészi pályája a Belvárosi Színházban és 1926-ban színpadi szerzőként nem mutatták volna be komédiáit az Apolló Kabaréban és a Terézkörúti Színpadon, akkor pedig az a bizonyos drogéria sem születik meg.

Jelenet az Illatszertár című darabból (Fotó: SZNSZ/Kelemen József)

A Pálfi Zoltán, Poroszlay Kristóf, Jakab Tamás, Bánvölgyi Tamás, Menczel Andrea, Tánczos Adrienn, Borsos Beáta, Krupp Bence, Rácz Tibor, Szegezdi Róbert, Vicei Zsolt, Molnár Erika, Jánoska Zsuzsa, Aradi Fanni, Hajdu Róbert és Tóth Ádám szereplésével készült Tisza-közeli Illatszertár már megnyitotta kapuit a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában. Tíz színházi orvosból kilenc garantáltan ezt írja fel receptre a nevetésre- és nosztalgiára vágyó pácienseknek. Térjünk be akár az ünnepek előtt, közben vagy után, a prognózis hosszan tartó jókedvet valószínűsít. A panaszok már januárban tíz alkalommal enyhíthetőek, érdemes hát felkeresni a honlapot vagy a helyi jegypénztárat a mielőbbi kezelésekért. A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg humordoktorát, illatszerészét.

Kiemelt kép: Illatszertár (Fotó: SZNSZ/Kelemen József)