Az idén 40 éves Katona József Színház Újranéző címmel indított különleges sorozatot: a szervezők időről-időre előveszik egy-egy emblematikus előadás felvételét, amelynek megtekintését beszélgetések követik, amelyen az adott darab alkotói közül is részt vesz valaki. Január 14-én az Illaberek című drámára kerül sor.

A 2013 novemberében bemutatott darab a magyar társadalom egyik legfontosabb jelenségét választotta témájául, a kivándorlás kérdéskörét tárgyalta. A nézők jól ismert karakterekkel találkozhattak a történet során, akik olyan problémás élethelyzetekbe keveredtek, amelyekre egyetlen megoldást találtak csak: otthonuk elhagyását, életük újrakezdését Magyarország határain túl. A 105 perces előadásban színpadra lépett Czakó Klára / Fekete Györgyi, Elek Ferenc, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Kiss Eszter, Pálos Hanna, Pelsőczy Réka, Rajkai Zoltán, Rezes Judit, Szacsvay László, Takátsy Péter, Tasnádi Bence és Varga Zétény.

A január 14-i vetítésre a Sufniban kerül sor, az azt követő beszélgetésen a Jászai Mari-díjas Elek Ferenc is részt vesz. Az ingyenes, ám regisztrációhoz kötött program 14 órakor veszi kezdetét és olyan kérdéseket tárgyal, mint hogy hogyan működött a közös alkotás módszere, illetve hogy miért fontos a színházban az aktuális közéleti-társadalmi témákkal foglalkozni?

Kiemelt kép: Jelenet az Illaberek című előadásból (Fotó: Dömölky Dániel)