Megnyílt az antik és a keresztény kultúra időfelfogását bemutató tárlat az Országos Szécéhnyi Könyvtárban Az idő arcai címmel, mely egészen július 11-ig tekinthető meg. A kiállítótérben Kairosz és Khronosz kísérik végig a látogatót, előbbi a végtelenül hömpölygő időt jelképezi, utóbbi pedig az értékes pillanatnyi időt testesíti meg.

Rózsa Dávid az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója szerint az intézmény a kultúra és az idő archívumaként, meglehetősen gazdag gyűjteményével alkalmas arra, hogy innovatív kiállításokkal mesélje el az ember és a kultúra viszonyából képződő tapasztalásokat. A kiállítás arra igyekszik választ találni, hogy miképpen gondolkoztak őseink a történelmi és saját időről, a jövőről és az ünnepekről.

A kiállítás megvalósulásához hozzájárult a Budapest Bábszínház, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytára, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár, a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma és a tárlat kurátorai, Túri Klaudia, Szovák Márton és Varga Bernadett.

A résztvevőket videóüzenetben köszöntötte Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, aki kiemelte mennyire fontosak az idő leküzdésében a könyvtárak, a múzeumok és a közgyűjtemények, hiszen ezek egyszerre foglalják magukban a jövő jóslatait és elődeink bölcsességeit.

Lackner Pál, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatója nyitotta meg a kiállítást, beszámolt az időértelmezés történetéről és ennek vallásonként, országonként eltérőségéről, illetve a világi és az egyházi idő ritmusáról. A tárlaton olyan digitális különlegességek és kézzel fogható tárgyak várják a látogatókat, amelyek a kisgyermekek számára is érdekesek lehetnek.

A kiállítás megragadja az idő három aspektusát, a lineáris időt, a ciklikus időt és a múló pillanatot. Ezek megértésében segít például Liszt Ferenc zsebnaptára, az 1500 körül készült Pannonhalmi Hóráskönyv és Magyarország egyik legrégebbi glóbuspárjának egyike, mely a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtárból érkezett a kiállításra.

Kiemelt kép: Megnyílt Az idő arcai című kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban (Fotó: Szigetváry Zsolt)