December 8. és 11. között először látható online, az eSzínházon Török Marcell rendezésében Nádas Péter és Vidovszky László drámája, a Találkozás a Katona József Színház előadásaként.

A Találkozás a ’80-as évek, sőt talán az egész közelmúlt magyar drámairodalmának egyik legtalányosabb és egyben legfontosabb színházi szövege. Ősbemutatóját egyszerre kísérte nézői lelkesedés és értetlenség, hiszen radikálisan szembement a magyar színház addigi, realista hagyományával és kegyetlen őszinteséggel beszélt az ’50-es évek szörnyűségeiről. A realitás és a metafizika határán egyensúlyozva meséli el egy asszony és egy fiatalember találkozását, amely során a fiú számára fokozatosan tárul fel a titkokkal teli múlt, kerülnek helyükre a személyes és a kollektív sors mozaikdarabjai. Nádas Péter Vidovszky László zeneszerzővel közösen alkotta meg a darab végleges partitúráját, amelyben szerves egységet alkot a zene és a szöveg.

A Katona József Színház kizárólag online megtekinthető előadása – amely az eSzínház inkubátorprogramjának keretén belül valósult meg – ennek a sűrű, többértelmű történetnek az újramesélésére tesz kísérletet, ezúttal a film nyelvén. A produkcióban Fullajtár Andrea és Gloviczki Bernát lesz látható, a zenei kíséretről Razvaljajeva Anasztázia, Nevelő János és Tornyai Péter gondoskodik. A díszletet Magyar Réka, a jelmezeket Nagy Adrienna tervezi, a zenei vezető Dargay Marcell volt. A film elkészítésében Meister Natália (operatőr), Majszin Éva (vágó), Wirth Tamás (hang) és Balázs Krisztián (fény) működött még közre.

Kiemelt kép: Werkfotó a Találkozás forgatásáról (Fotó: Horváth Judit)