Február 9-én megtartották az Esőember olvasópróbáját a Győri Nemzeti Színházban, ahol a finn származású Pekka Laasonen rendezésében láthatjuk majd a legendás film színpadi adaptációját.

Az Esőember című, mára már klasszikussá vált drámafilmet 1988-ban mutatták be Barry Levinson rendezésében, Tom Cruise és Dustin Hoffman főszereplésével. A történet során megismerkedhetünk az aranyifjú Charlie Babbittel, aki apja halála után nem örököl mást csupán néhány rózsabokrot és egy rozzant 40 éves autót. A fiú soha nem volt jóban édesapjával, ez a húzása azonban teljesen váratlanul éri őt, főleg, amikor azzal is szembesülnie kell, hogy eddig eltitkolt bátyja hárommillió dollárnyi részt kap apja hagyatékából. Charlie úgy dönt, hogy megkeresi testvérét, akire egy intézetben talál, ahol újabb megdöbbentő részletek derülnek ki. Raymond ugyanis Savant-szindrómás autista, aki huszonnégy órás felügyeletre szorul. Charlie abban reménykedve, hogy így megszerezheti a pénzt, bátyja gyámjává lép elő, és magával viszi Raymondot az intézetből. A férfire azonban nem olyan könnyű vigyázni, mint azt öccse először gondolja. Közös útjuk során Charlie gyakran összetűzésbe keveredik Raymonddal, akinek a mániái eleinte az őrületbe kergetik a fiút. Charlie egy idő után azonban megtanul türelmesebb lenni, és együtt élni bátyja fogyatékosságával és különc szokásaival, sőt… azon kapja magát, hogy már nem is érdekli a hárommillió dollár: valóban megszereti testvérét. A film bemutatóját követően három Oscar-díjat zsebelt be, köztük a Legjobb eredeti forgatókönyvért járó aranyszobrocskát, a Raymondot alakító Dustin Hoffman pedig elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést.

Barry Morrow és Ronald Bass forgatókönyve alapján a színpadi adaptáció szövegkönyvét Dan Gordon írta. Ezt a változatot fogja színpadra állítani a finn származású rendező, Pekka Laasonen a Győri Nemzeti Színházban. Nem véletlen hívta őt a teátrum igazgatója a különleges előadás megrendezésére, hiszen Forgács Péter tavaly a finn társulattal mutatta be a Cabaret című musicalt nagy szakmai- és közönségsikerrel. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Győri Nemzeti Színházban rendezhetem az Esőembert. Szeretem Magyarországot, a magyar színművészetet és a győri társulat produkcióit különösen kedvelem.” – mondta a rendező.

Kolnai Kovács Gergely és Posonyi Takács László az Esőember olvasópróbáján (Fotó: Győri Nemzeti Színház)

Laasonen szerint az Esőember leginkább a türelemről szól és úgy gondolja, hogy Raymond gyermeki ártatlanságából, tisztaságából és őszinteségéből sokat tanulhatna a mai kor embere. „Rendezőként kicsit máshogy mutatnám be a történetet, mint ahogy a filmben láthattuk. Szeretnék Raymond testébe, gondolataiba beköltözni, és a Győri Nemzeti Színház művészeinek segítségével beavatnám a nézőt az autizmus vízióiba. Tudom, hogy más az anyanyelvem, más országban élek és alkotok, így különös izgalommal tölt el, hogy milyen »esőembert« alkotunk Győrben.” A szeretettel átszőtt megható dráma két testvér útjának és két ember egymásra találásának története.

Az Esőember bemutatóját március 13-ára tervezi a színház, a járványügyi intézkedések változásával az időpont azonban még módosulhat. Az előadásban Charlie-t Kolnai Kovács Gergely, míg Raymondot Posonyi Takács László alakítja majd, mellettük pedig színpadra lép Mihályi Orsi, Molnár Erik, Bródy Norbert, Rupnik Károly, Sík Frida, Molnár Sarolta és Csapó Borbála is.

Kiemelt kép: Pekka Laasonen az Esőember olvasópróbáján (Fotó: Győri Nemzeti Színház)