Augusztus 25-én 20 óra 50 perctől Heinrich von Kleist Az eltört korsó című vígjátékát közvetíti az M5 csatorna a Miskolci Nemzeti Színház előadásában.

Az eltört korsó Heinrich von Kleist, a német romantika egyik legfontosabb drámaírójának egyetlen vígjátéka. Az előadásnak izgalmas életútja volt a kezdetekben, ugyanis a darabot elsőként Goethe, az író egyik legnagyobb bírálója és versenytársa rendezte meg a megjelenése után. Az előadás hatalmas bukás volt, valószínűleg Goethe szándékosan rossz rendezésének köszönhetően, legalábbis erre lehet következtetni többek között abból, hogy Kleist párbajra akarta hívni a mestert a bemutató után. Bár évszázadok kellettek hozzá, mára viszont az író kritikus szemléletének, éleslátásának és a mindig felsejlő humorának köszönhetően a darab megkerülhetetlenné vált a kortárs színház számára.

A történet egy a hatalomról és az azzal való visszaélésről szóló mulatságos krimi, amiben viszont nem az a kérdés, hogy ki a bűnös, hanem hogy az illető megússza-e a büntetést vagy sem. Ádám, a falusi bíró, kótyagosan ébred, fáj a feje és tudja, hogy ezen a napon nem várhat semmi jót. Igaza is lesz, hiszen a titkárától megtudja, hogy Walter törvényszéki tanácsos úton van ellenőrizni a munkáját, az ajtóban pedig tolonganak a falusiak, akik mind azért jöttek, hogy fényt derítsenek a titokra, hogy vajon ki járt este a gyönyörű Évánál. A lány szerelme enyhén szólva haragos, anyja ki akarja tagadni, Éva viszont csökönyösen hallgat az estéről. Az első és legfontosabb bizonyíték pedig nem más, mint egy eltört korsó…

A Miskolci Nemzeti Színház előadásának rendezője Szőcs Artúr, szereplői pedig: Czakó Julianna (Éva, a leánya), Dávid Kamilla, Gáspár Tibor (Ádám, falusi bíró), Kerekes Valéria (Margit), Kokics Péter (Sugár írnok), Máhr Ágnes (Brigitta asszony), Nádasy Erika (Márta asszony), Rusznák András (Rupi, a fia), Simon Zoltán (Walter, törvényszéki tanácsos), Simonfi Adrienn (Liza), Szegedi Dezső (Tuskó Vitus), Tóth András (Walter szolgája).

A felvétel a Thália Színházban, a 2019-es Vidéki Színházak Fesztiválján készült. 

Kiemelt kép: Részlet Az eltört korsó című előadásból (Fotó: Miskolci Nemzeti Színház)