Áprilisban az elmúlt évtized két legikonikusabb előadásának felvétele kerül a VígSTREAMház műsorára: az érdeklődők A revizor, valamint a Mikve című darabokat tekinthetik majd meg az eSzínház platformján.

A revizor Nyikolaj Vasziljevics Gogol legjelentősebb, öt felvonásos színműve, amely megjelenése óta az orosz drámairodalom egyik legismertebb vígjátékává vált. A darab alapötletét Puskin adta az orosz drámaíró számára, aki művét a bemutatót követően is még többször átdolgozta. A történet egy kitalált kisvárosban játszódik, ahol a békésen éldegélő polgárok életét csúnyán megzavarja egy váratlan vendég. „Uraim! Azért kérettem önöket ide, mert egy igen kellemetlen hírt kell közölnöm: revizor jön hozzánk.

A revizor érkezésének híre hatalmas riadalmat kelt az urak között, ami nem csoda. A bírósági előszobában libákat őriznek, a bíró iratszekrényén kutyakorbácsot tart, a postamester rendre felbontja a leveleket, a kórházban a betegek „úgy gyógyulnak, mint a legyek”, az orvos maga pedig egy szót sem tud oroszul. Ebben a szörnyűséges pánikban érkezik egy pétervári tisztviselő, Hlesztakov, aki teljesen kifogyott pénzéből. A számláit rendezni sem tudó uraság gyanússá válik a város lakói számára, akik azt hiszik, hogy ő az inkognitóban érkezett revizor. A polgármester felkeresi és miután félelmében elhiteti magával, hogy valóban Hlesztakov a revizor, kifizeti annak számláit, sőt még pénzt is kölcsönöz a számára, majd a házában kínál neki kényelmesebb és ingyen szállást. Hlesztakov lassan átlátja a helyzetet és örömmel belemegy a játékba, ami azonban nemcsak bonyodalmakat sző, de fel is fedi a polgárok igaz arcát.

A dráma bár közel 185 éve íródott, a korrupció és az erkölcsi szabályokat is felülíró egyéni érdekérvényesítés azóta is részét képezik az emberiség eszköztárának. „Maiasított, magyarosított tragikomédia fifti-fiftiben, két részben, okosba” – szól a Bodó Viktor által rendezett előadás műfaji megjelölése, amelyet 2014 januárjában mutattak be a Vígszínház nagyszínpadán. A fergeteges humorral színpadra állított darabban többek között Hegedűs D. Géza, Lengyel Tamás, Járó Zsuzsa és Hevér Gábor is szórakoztatta a közönséget. Április 17-én az előadás 2017-es felvételét élvezhetik az érdeklődők.

Hegyi Barbara a Mikve című előadásban (Fotó: Dömöly Dániel)

Egy héttel később, április 24-én a Pesti Színház nagy sikerű darabja, a Mikve kerül közvetítésre, melyben nyolc nagyszerű színésznő – Pap Vera, Eszenyi Enikő, Börcsök Enikő, Igó Éva, Hegyi Barbara, Péter Kata, Réti Adrienn és Stefanovics Angéla – varázsolja majd el a nézőket. „Egy közösséget valóban csak a vakhit és mások kirekesztése tud összetartani és erőssé tenni? Téthelyzetben a félelem, a szabálykövetés, a megfelelni vágyás, vagy emberségünk, igazságérzetünk erősebb?” – teszi fel a kérdéseket Hadar Galron kortárs izraeli drámaíró megrendítő, ugyanakkor mégis humorral teli története.

A mikve olyan rituális fürdő, ahova az ortodox zsidó asszonyok minden hónapban eljárnak megtisztulni, hogy újra érintkezhessenek férjeikkel. A női fürdőben nyolc, különböző életkorú nő sorsa rajzolódik ki, akiket vallási szabályok kötnek, és különféle társadalmi és családi szerepekben egy férfiak uralta világban küzdenek elfogadásukért, szabadságukért és jogaikért. A fürdő felügyelője, Shoshana a szabályok őrzője, ragaszkodik az előírásokhoz, Shira, az újonnan érkezett alkalmazott azonban képtelen közömbös maradni, ő az örök lázadó: kérdez, vitatkozik és ha kell, ellenáll. Csakhogy az igazságot nagyon nehéz felfedni és kimondani. A lányok és asszonyok míg testileg teljesen lemeztelenednek egymás előtt, lelkük titkait próbálják megóvni, félve a meg nem értettségtől. A sok humorral fűszerezett, megrendítően szép történetét Michal Dočekal állította színpadra 2010-ben.

Az előadásokra az eSzínház platformján lehet jegyet vásárolni.

Kiemelt kép: Részlet A revizor című előadásból (Fotó: Dömöly Dániel)