Schilling Árpád 2018-as horvátországi rendezése először kerül bemutatásra Magyarországon a Budapesti Őszi Fesztivál keretén belül. A rendező és alkotótársai a Zágrábi Ifjúsági Színház színészeinek improvizációi alapján arra a kérdésre keresik a választ, hogy a 71 áldozatot követelő hűtőkamionos embercsempész bűntettet érintettjei vajon éreztek-e felelősséget, és ha igen, hogyan dolgozták azt fel?

A történet szerint – amely lehetne akár egy Agatha Christie krimi kiindulópontja is – egy család kibérel egy panziót egy esküvőre. Ahogy összeül a násznép, a családi összejövetel felszínre hoz olyan titkokat, amelyek szétfeszítik az ünnep kereteit – kinek-kinek állást kell foglalnia, a felhőtlen szórakozásból szembesítés lesz. A háború farkastörvényei az embereket olyan tettek elkövetésére sarkallják, amire békeidőben soha nem vetemednének. Az Éden Panzióban összegyűlő család is első blikkre teljesen hétköznapi – álmokkal, vágyakkal és félelmekkel telve. De milyen csúfságokat követtek el a múltban, amiről szégyenkezve hallgatnak? A titkok előbb-utóbb napvilágra kerülnek, a családtagok pedig kénytelenek beismerni hazugságokkal, visszaélésekkel, vallási hevülettel mélyen átszőtt életük részleteit.

Jelenet az Éden Panzió című előadásból (fotó: Marko Ercegović)

„Ez egy klasszikus „titkok és hazugságok”-történet” – mondta el Schilling. „Amikor alkotótársaimmal, Jakab Julival és Zabezsinszkij Évával leültünk a társulattal beszélgetni, előkerült, hogy milyen kérdések foglalkoztatják őket. A színházhoz szükséges egy kritikus pillanat, ami van annyira sűrű, hogy a színészek tudjanak belőle improvizálni, hogy önmagán túl mutasson, ki lehessen belőle bontani sorsokat, karaktereket, társadalmi és morális kérdéseket. Ez lett a parndorfi hűtőkamion története, bár az előadás nem a migrációról és nem a konkrét esetről szól.” Az említett konkrét eset: 2015-ben 71 ember halálát okozta az banda, amely hűtőkamionban csempészte a menekülteket Nyugatra. Az áldozatok – köztük négy gyermek – megfulladtak a légmentesen záródó furgonban, amelyet az embercsempészek az út szélén hagytak.

Az Éden Panzió október 8-án 20 órától lesz látható az UP Rendezvénytérben, horvát nyelven, magyar felirattal, a Budapesti Őszi Fesztivál #welcomeculture szekciójában, ahol a nemzetközi kulturális vérkeringés részeként a külföldön (is) dolgozó magyar művészek és nemzetközi alkotótársaik munkáival találkozhatunk.

Kiemelt kép: Jelenet az Éden Panzió című előadásból (fotó: Marko Ercegović)