Nemrég jelent meg az Eden család történetét bemutató regényfolyam második kötete, a Juniper Hill magyarul, a Kossuth Kiadó gondozásában polcokra kerülő könyv egy évvel az Indigo Ridge cselekménye után játszódik.

Dewney Perry amerikai írónő Montanában született és itt is nevelkedett, így nem meglepő, hogy a közel két évtizedes, a technológiai ipar egyik legjelentősebb cégénél eltöltött karrierjét megelégelve olyan regény-sorozatok megírására adta a fejét, amelyek szülőföldjén játszódnak. A Wall Street Journal és a USA Today bestseller szerzője 2021-ben jelentette meg a The Edens című széria első könyvét, amelyet öt további regény követett, illetve egy novelláskötet és egy rövid történeteket tartalmazó könyv.

A történet Quincy-ben játszódik, ahol a Montanában található kisvárost alapító család legfiatalabb generációjának (elsősorban szerelmi) életét követhetjük nyomon. Az első könyv a legidősebb fivérről, Griffinről szól, míg a Juniper Hillben Knox-ot ismerhetjük meg, aki a helyi szálloda különleges éttermét vezeti. A további négy történet Talia (Garnet Flats), Eloise (Jasper Vale), Lyla (Crimson River) és Mateo (Sable Peak) sorsát tárja majd elénk.

Knox Eden magának való férfi, ezért távol él a családja birtokától és a testvéreitől. Miután egy hosszabb kitérőt követően megtépázott szívvel tér vissza San Franciscoból Quincybe, a Juniper Hillen építtet magának házat, ahol egy apró garzont is kialakít. Ezt a lakást ajánlja fel húga, Eloise Mephisnek és pár hónapos kisfiának, Drake-nek, akik New Yorkból érkeznek a városba, hogy az egyedülálló anya az Eden család szállodájában dolgozzon. A mogorva szakács nem örül a kéretlen vendégeknek, de nem tud testvérének nemet mondani, így szomszédok lesznek a titokzatos fiatal lánnyal és a sírást abbahagyni képtelen kisbabával. Az eleinte távolságtartó férfi azonban nem tud az idegen városban teljesen elveszett Memphisnek ellenállni, így egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

A közel 400 oldalas regény (érdekesség, hogy az Indigo Ridge és a Juniper Hill is 383 oldal) első fele főleg a két főszereplő belső, tépelődő monológjaiból áll, amelyek elsősorban az alaphelyzetet vázolják fel. Itt még picit lassabb a ritmus, ám aki átrágja magát Knox folyamatos zsörtölődésén és Memphis állandó bizonytalankodásán, eljut azokhoz az izgalmas részekhez, amelyekben sorra fény derül a lány titkaira. Kiderül, hogy miért nem beszél a családjáról és hogy miért hallgat, amikor Drake apja kerül szóba. Perry itt ágyaz meg a regény krimi szálának is, amely az utolsó néhány fejezetben okoz némi izgalmat mind a szereplőknek, mind pedig az olvasónak. A szerelmi szál, mint ahogy a sorozat első kötetében, itt is viszonylag gyorsan egyértelművé válik, Knox és Memphis közös története inkább a klasszikus értékek kibontását helyezi a középpontba, mint a család mindenek elé helyezése. Az írónő ezen gondolatmenet mentén mozgatja a tágabb família tagjait is, akikről a második részben sok újdonság nem derül ugyan ki, ám a kedves és összetartó Eden család továbbra is példaként szolgálhat minden olvasó számára. A kötet végén itt is kapunk egy kis spoilert a következő rész cselekményéről, ezúttal Talia kerül érdekes helyzetbe az utolsó oldalakon.

A Juniper Hill nem olyan erős krimi vonatkozásban, mint az első rész volt, ám a kezdeti lassú bevezetést követően szépen építi a karaktereket, akik egymásba kapaszkodva vészelik át egyéni drámáikat, így a történet könnyed ám mégis tartalmas élményt ad az olvasónak. Az pedig csak még egy extra, hogy az élfestett könyvet kézbe véve máris jó érzése támad az embernek, öröm olvasás közben forgatni az oldalait.

Dewney Perry: Juniper Hill, ford.: Nimila Zsolt, Kossuth Kiadó, 383 oldal
Kiemelt kép: Devney Perry: Juniper Hill (Szerzőportré: dewneyperry.com)