A Színház- és Filmművészeti Egyetem ebben az évben is megrendezte az immár többéves hagyományra visszatekintő nyílt napját. Változatos programokkal vártak mindenkit, az érdeklődők bebarangolhatták az épület rejtett zugait, bepillanthattak színészmesterség órákra, és persze voltak nyílt próbák is. Mi a negyedéves zenés színész osztály munkáját figyeltük meg, miközben a vasárnap bemutatandó Avantgarde című darabon végezték az utolsó simításokat.

A két osztályfőnök bevezetővel kezdte, Novák Eszter a program menetéről mondott pár szót, Selmeczi György pedig bemutatta magát a darabot. Az előadás négy különálló részből áll össze, az első, az Eiffel Torony násznépe, Szokol Judit rendezésében készült, aki az összpróba alatt a bevilágítást vezényelte. A 40 perces burleszk közben csodálatos francia sanzonokat hallhattunk, a látvány és a jelmezek is abszolút megidézik Picasso korát.

Részlet az előadásból (fotó: jegy.hu)

A második részben Sosztakovics kis-operája következik, a már címében is vicces, Rayok, avagy az antiformalista mutatványos bódé. Tarnóczy Jakab a rendező, több jeleneten végigmegy, határozott utasításokkal kér különböző változtatásokat a színészektől, akik a koncentrált pillanatokat egy-egy vicces kiszólással oldják. Így tudhatjuk meg, hogy Imre Krisztiánt a testnevelés tanára terelgette egy amatőr színjátszó kör felé, vagy hogy Hunyadi Máténak új cipője van.

Pillanatkép a nyílt napról (fotó: Facebook)

A rövid technikai szünetben Novák Eszter megkérdezte a nézőket, hogy kik készülnek az Egyetemre, a kezek 80%-a azonnal fellendült. A tanárnő elmondja, hogy évről évre csökken a felvételizők száma, ám még így is 700-900 fiatal fut neki az első rostának. Itt azért sokak szeme elkerekedett.

A próba végén a színészek végigjátszották a második jelenetet is, melynek ifjú rendezője közben beült Ascher Tamás és a két osztályfőnök közé. Talán kapott tőlük néhány jó tanácsot, amiről ti is meggyőződhettek, hiszen vasárnap 15:00-kor lesz a premier, #menjetekszinhazba.

Kiemelt kép: Pillanatkép a nyílt napról (fotó: Facebook)