Az augusztus 12. és 21. között zajló Székesfehérvári Királyi Napok idei programsorozatát az Aranybulla emlékév jegyében rendezik meg.

A Szent István ünnepe köré szervezett programsorozatot augusztus 12-én Az Élet pecsétje – Rege az Aranybulláról című dramatikus történelmi játék nyitja, az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond Cser-Palkovics András, Székesfehérvár és Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere. Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából több program is kapcsolódik az emlékévhez: a mozgó történelmi képregény a Fő utcán II. András és az Aranybulla történetét meséli el képekben, a középkori élő sakkelőadás II. András szentföldi hadjáratát idézi meg, míg a Városház téren a korabeli technikát idéző nyomdagépen akár saját Aranybullát is nyomtathat magának bárki. Augusztus 20-án a Zichy-színpadon egy csaknem 200 fős produkció köszönti az emlékévet, amelyben a város kiemelt művészeti együttesei lépnek színpadra. Ezeken felül aznap az ünnepi közgyűlést az Aranybulla-emlékműnél rendezik meg.

A Szent Istán Király Múzeum is kiemelt figyelmet szentel a 800 éves jogdokumentumra, a múzeum díszudvara a koncertek mellett középkori játszóháznak, Árpád-kori pénzverdének és történelmi harcművészeti bemutatónak is otthont ad majd. A Koronázási szertartásjáték, amelyet Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendez, a tizedik lesz a sorban és az utolsó Árpád-házi király, III. András életét mutatja be. Megrendezésre kerül továbbá a Királyi Napok Folkfesztivál is augusztus 13. és 17. között, a házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett színpadra lép majd a Fitos Dezső Társulat, a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes is. A VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztiválon ezúttal a tatai, veszprémi, kaposvári és a székesfehérvári helyőrségi zenekarok vesznek részt. A programsorozat kiemelkedő része a Koronázási Ünnepi Játékok, amely három napig, augusztus 19. és 21. között hív minden érdeklődőt középkori időutazásra. A belvárosban gólyalábasok, zenészek és tűztáncosok szórakoztatnak, de lesz kártyavetés, hörcsögjóslás, szerencsecédula-húzás, valamint hagyományőrző csapatok harci bemutatókat is tartanak.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Székesfehérvári Királyi Napokról (Fotó: Lőrincz Miklós)