Mindig bajban vagyok az olyan előadásokkal, amelyek egy témára fókuszálnak, és amelyek látszólag egy bizonyos közönséget céloznak meg. Az Anyád kínja az anyaságról, az anyák mindennapjairól, a gyermeknevelés során adódó kellemes és kellemetlen helyzetekről szól. Tabuk nélkül beszél a terhesség alatt felszaladt kilókról, a női nemiszerv szülés utáni állapotáról, a kisgyermekes anyák pszichikai és lelki állapotáról, és mindenről, ami az anyasággal bármilyen szinten is összefüggésbe hozható. Mivel nem vagyok nő, és gyermekem sincs, nem tudtam elképzelni, hogyan tudna engem megszólítani ez az előadás.

Jelenet az Anyád kínja című előadásból (fotó: Zsigmond László)

Nos, bár nem vagyok nő, voltam kisgyerek, és a felcsendülő mondókák, dalok, a színpadon elhelyezett megannyi játék és elmesélt történet szempillantás alatt rántottak be egy olyan „homokozóba”, ahol ezúttal nem a csöppségek, hanem az anyák kezében volt a vödör és a lapát. Ők játszottak és tomboltak – a mi legnagyobb örömünkre. Az Anyád kínja nemtől és kortól függetlenül mindenki számára átérezhető és átélhető helyzetekről, problémákról beszél, mindezt olyan szórakoztató módon teszi, hogy a nézőtéren helyet foglaló férfiak hahotázása talán még a nők nevetését is túlszárnyalta.

Jelenet az Anyád kínja című előadásból (fotó: Zsigmond László)

Nem csoda, hiszen mindenki ráismerhetett saját magára, feleségére vagy édesanyjára, és bár elsőre úgy tűnhet, ez tipikusan egy csak a nők számára érthető-élvezhető előadás, sok-sok zenével megspékelve, a kezdés után nagy hamar kiderül, hogy az egymást váltó humoros jelenetek egy közösséggé olvasztják a nézőket. Az Anyád kínját magyar és külföldi blogbejegyzések szövegeiből írta meg a színészből lett rendező, Tallós Rita, méghozzá olyan fergeteges humorral, hogy nincs néző, akinek ne csordulna ki a könnye a nevetéstől. Ezek az érezhetően is valóságos helyzetek mindannyiunk számára ismerősek, az este végére pedig ráeszmélünk arra, hogy nem is a színpadon álló négy nőn, vagy a történeteiken, hanem saját magunkon nevettünk igazán.

Jelenet az Anyád kínja című előadásból (fotó: Zsigmond László)

Az Anyád kínja négy nőről szól, akik kendőzetlenül, nyíltan beszélnek az anyaság szép, és persze a kevésbé varázslatos oldaláról. Az előadás szereposztása a kezdetihez képest jócskán megváltozott, az Orfeumban három éve töretlen sikerrel látható komédiában ma Haumann Petra, Horváth Lili, Kisfalvi Krisztina és Oszter Alexandra lép színpadra, és hihetetlen energiával és lendülettel szórakoztatják a nézőket. Az Anyád kínja során nem csak az érzékszerveink laknak jól, hanem mi magunk is, ugyanis az Orfeum előadása egy vacsoraszínházi produkció, a gasztronómia és a kultúra egy igazán különleges fúziója. Garantáltan minden felnőtt számára feledhetetlen élmény, amely után megölelgetnénk az édesanyánkat.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Jelenet az Anyád kínja című előadásból (fotó: Zsigmond László)