A nemzeti ünnepre való tekintettel Szörényi Levente és Bródy János klasszikusát, az István, a királyt tűzi műsorára augusztus 21-én, 20 óra 35 perctől az M5 csatorna, méghozzá a Budapesti Operettszínház művészeinek, zenekarának és énekkarának előadásában.

A legendássá vált darabot 1983. augusztus 18-án mutatták be először a városligeti szánkózódombon, amely attól a naptól kezdve viseli magán a Királydomb nevet. A rockopera szövegét Bródy János, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes és zeneszerző írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján, zenéjét pedig a szintén Kossuth- illetve Erkel Ferenc-díjas Szörényi Levente szerezte. Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva nagybátyja, Koppány is tömegeket gyűjt maga köré. István külföldi támogatással megszilárdíthatja a pozícióját, de a véres összecsapás elkerülhetetlen.

Az előadást bemutatója óta már számtalanszor játszották szerte az országban, egyik legfrissebb feldolgozása pedig 2018-ban debütált a Budapesti Operettszínházban. Székely Kriszta új értelmezést keresett a klasszikus történetnek, az előadás ezúttal a történelmi háttér helyett a mindenkori emberi tényezőkre helyezi a hangsúlyt, olyan alapvető kérdéseket feszegetve, mint hogy milyen eszközöket lehet bevetni a győzelem érdekében, milyen elveket áldozunk fel politikai célokért, vagy hogy a hatalom mindenekelőtt áll-e.

Kocsis Dénes és Gubik Petra az István, a királyban (Fotó: Várady Nikolett)

A főbb szerepekben Kocsis Dénes (István), Dolhai Attila (Koppány), Polyák Lilla (Sarolt), Drahos Evelin (Gizella), Gubik Petra (Réka), Kerényi Miklós Máté (Laborc), György-Rózsa Sándor (Torda), Homonnay Zsolt (Asztrik), Gömöri András Máté (Vecellin), Dancs Annamari (Boglárka), Ábrahám Gabriella (Picur), Fekete-Kovács Veronika (Enikő), Szabó P. Szilveszter (Sur), Földes Tamás (Solt), Kiss Zoltán (Bese), Imre Roland (Hont), Miklós Attila (Pázmány) és Vizi Dávid (Krónikás) láthatók.

Kiemelt kép: Jelenet az István, a királyból (Fotó: Gordon Eszter/Budapesti Operettszínház)