Sütő András drámái közül kiemelkedik az Advent a Hargitán, ez a Kis- és a Nagy Romlás fenyegetettségében játszódó, balladai színdarab, melyben költői nyelven szólal meg „Erdély nagy romlásának valóságos gyásza, az önfeladás, a világgá menekülés közösségi tragédiája”– fogalmazott egykor a Kossuth-díjas író.

A helyszín egy kis boronaház a Hargitán, a Kis Romlás és a valóságban nem létező Nagy Romlás mellett, itt él a korán megözvegyült Bódi Vencel. Ezen a helyen előttünk találkozik a múlt a jelennel, tanúi lehetünk ugyanis Márai lánya hat évvel ezelőtti elvesztésének, amit Vencel a mai napig bán, és itt bontakozna ki az általa szeretett két fiatal, Gábor és Réka reményt adó kapcsolata, ha a múlt bűnei, és a körülmények ezt engednék. Gábort épp a szeretet ünnepén kell, hogy elveszítsék, amikor Réka végzetes kiáltása miatt betemeti a Nagy Romlás hosszú évek során összegyűlt hótömege. A második részben húsz évnyi vezeklő keresés után, egy újabb reményt adó szentestén Réka megtalálja elveszett szerelmét, és isteni csodaként visszahozza az életbe. A körülmények azonban megint összefognak ellenük, álmaik nem teljesülhetnek, végleg a hó és jég alá kerülnek mindketten.

Talán az előadás egyik legfontosabb mondata és egyben a mondanivalója: „…hinni szeretném, hogy aki keresi, megtalálja a másikat, még ha befújták is ösvényeit a Nagy Romlás porkahavai.” Ez az egyéni útkeresések története: szeretteink elvesztése, a halálig tartó bűnhődés, vezeklés a múltban elkövetett hibák folyton visszatérő, újra és újra megidézett képei. És ami marad, az az örök adventi várakozás Sinkovits Imre, Agárdy Gábor, Kubik Anna, Tóth Auguszta és Bubik István felejthetetlen alakításában.

A Nemzeti Színház 31 éve Sík Ferenc legendás rendezésében bemutatott, két részes előadásának tévéfelvételét december 22-én 21 órától láthatják az M5 csatornán.

Kiemelt kép: Sinkovits Imre és Kubik Anna az Advent a Hargitán című előadásban (Fotó: mandadb.hu)