Tennessee Williams 1947-ben írta meg a ma talán legismertebb művét, A vágy villamosát. A színdarab a második világháború utáni Amerikába kalauzolja el az embereket, oda ahol felnövőben van egy új generáció, az ambíciók eltérőek, a légkör pedig feszültséggel teli.

A közkedvelt drámából készít most újfajta adaptációt a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata. Bagó Bertalan rendezésében majdnem ötven évet ugrunk előre az időben, és a helyszín nem az Egyesült Államok, hanem Magyarország lesz. A szokatlan dramaturgiai megoldás kapcsán így nyilatkozott Bagó, a teátrum művészeti vezetője:

„Tennessee A vágy villamosának megírásával különösen aktuális történetet dolgozott fel és vetett fel húsbavágó kérdéseket. Amennyiben a New Orleans környéki történetet vinnénk színpadra, az számunkra túl távoli lenne. Azt a világot akartam visszahozni belőle, ami akkor foglalkoztatta az embereket és minket is a kilencvenes évek derekán hazánkban.”

Pillanatkép A Vágy nevű villamos olvasópróbájáról (fotó: Vörösmarty Színház)

Hamvai Kornél fordítását felhasználva a rendező és Tucsni András dramaturg közösen alakították át a színművet, törekedve arra, hogy jobban kibontsák azokat a szerepeket, amelyek az eredeti drámában kevésbé frekventáltak. Az átalakított történethez új cím is dukál. A Vágy nevű villamos bemutatója március 1-jén lesz a Vörösmarty Színház stúdiószínpadán. Az olvasópróbát a múlt héten tartotta meg a társulat. A főbb szerepekben Tóth Ildikót, Kádas Józsefet és Varga Lilit láthatja a közönség.

„Ez egy realistának tűnő történet, de nem az, sokkal inkább egy költői, szimbolikus rendszerre felépített darab. Legfontosabb üzenete, hogy addig, amíg a múltban történteket nem zárjuk le, hiába is költözünk el bárhová, nem fogunk tudni új életet kezdeni” – tette még hozzá a rendező.

Pillanatkép A Vágy nevű villamos olvasópróbájáról (fotó: Vörösmarty Színház)

Szereplők: Tóth Ildikó (Ilona), Kádas József (Józsi), Varga Lili (Csilla), Kricsár Kamill (Kóró), Kiss Diána Magdolna (Irma), Sághy Tamás (Herceg), Tűzkő Sándor (Sonaj), Kerkay Rita (Jósnő, Nővér), Ionescu Raul (Fiatalember), Juhász Illés (Orvos)
Alkotók: Vereckei Rita (díszlet- és jelmeztervező), Tucsni András (dramaturg), Dobri Dániel (zeneszerző), Horváth Iza (ügyelő), Murányi Eszter (súgó), Kerekes Áron (rendezőasszisztens), Bagó Bertalan (rendező)
Bemutató: 2019. március 1., Vörösmarty Színház, Kozák András Stúdió

Kiemelt kép: Tóth Ildikó és Kádas József (fotók: Vörösmarty Színház)