Az 1920-as évek párizsi éjszakai életét mutatja be három magyar művész szemszögéből a Magyar Nemzeti Galéria. Vértes Marcell, Vaszary János és Vadász Miklós művei Párizs mulatóinak vibráló hangulatát idézik meg. A kiállítás középpontjában Vértes Marcell Dancing című mappája áll, mely egy átmulatott párizsi éjszaka különböző jeleneteit eleveníti fel.

A Magyar Nemzeti Galéria Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) tárlatának részeként tekinthető meg a kiállítás, melynek középpontjában Vértes Marcell Dancing című mappája áll. A gyűjtemény egy átmulatott párizsi éjszaka különböző jeleneteit eleveníti fel, valamint további két másik magyar művész, Vaszary János és Vadász Miklós párizsi munkái egészítik ki. A kiállítást a korabeli hangulatot még inkább érzékeltető filmhíradórészletek, zene és a húszas évek egyik zseniális újdonsága, a Mikiphone zenelejátszó (Vadász Miklósnak és testvérének, a mérnök Istvánnak a találmánya) illusztrálja. A kamarakiállítás elsőként mutatja be teljes egészében a korszak magyar művészetének ezt az egyedülálló, már a korban óriási sikert arató sorozatát.

A tárlat az Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című kiállítás jegyével látogatható augusztus 28-ig. További részletek olvashatók a Magyar Nemzeti Galéria honlapján.

Kiemelt kép: Vértes Marcell: Táncolók (Fotó: Magyar Nemzeti Galária)