Ma ünnepli 50. születésnapját Auksz Éva, EMeRTon-díjas színésznő.

Auksz Éva Dunaújvárosban, 1971. január 10-én született. 4 és fél éves korától szertornázott, sporttagozatos iskolába járt, előbb tornásznak, majd atlétának készült. Tízévesen kezdett el foglalkozni a néptánccal a dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesben. Együtt dolgozott Markó Ivánnal is, aminek eredményeként a Győri Balettel Párizsban a francia forradalom évfordulóján előadták a Párizs gyermekei című klasszikus balettet. 14 évesen közgazdasági szakközépiskolába jelentkezett, ott is érettségizett. 1989-től Pesten, a Közép-Európa Táncszínház tagja egészen 1995-ig. De nem csupán táncolt, szólót is énekelt az együttes zenekarával, és statisztálni kezdett színházi előadásokban is. Táncosként találkozott Iglódi Istvánnal Székesfehérváron, a Régi nyár című produkcióban.

Színészi pályafutását énekes-táncos szerepekben kezdte, de később megtalálták a prózai szerepek is. 1995-től már rendszeresen játszott a (régi) Nemzeti Színház előadásaiban, mint vendégművész, majd 1999-ben a társulat tagja lett. A névváltoztatás után is ott maradt 2000-től 2015-ig a Pesti Magyar Színháznál dolgozott. Ezt követően az Operettszínház, majd a Madách Színház vendégművésze lett, de szerepelt a Szegedi Szabadtéri Játékok, az Esztergomi Várszínház, a kecskeméti Katona József Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a Pécsváradi Várszínház, a Budapesti Játékszín, a Győri Nemzeti Színház, a Rózsavölgyi Szalon előadásaiban is. 2013 és 2016 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakán folytatta tanulmányait Kocsis Gergely és Molnár Piroska osztályában. Vizsgaelőadása 2016. március 18-án a Rózsavölgyi Szalonban a Zöldi Gergely által egy szereplőre dramatizált Sweet Charity című koncertest volt, amit Őze Áron rendezett.

Ozsgyáni Mihály és Auksz Éva az El kell mondanom próbáján (fotó: Kovács Milán)

Színházi pályafutása alatt olyan előadásokban láthattuk, mint a Csókos asszony (Marcsa, később Pünkösdi Kató), a My Fair Lady (Eliza Doolittle), a La Mancha lovagja (Unokahúg, később Aldonza), A nagymama (Mártja), a Fekete Péter (Colette), a Tévedések vígjátéka (Kurtizán), A montmarte-e ibolya (Violetta), az Apátlanul (Grekova), a Bob herceg (Annie), az Egri csillagok (Cecey Éva), a Magyar Elektra (Crysothemis), a XIV. René (René), az István, a király (Réka), a Veled, Uram! (Krisztina), a Csongor és Tünde (Tünde), az Attila – Isten ostora (Ruila), a Bál a Savoyban (Daisy), a Tudós nők (Henriette), a Macskafogó (Holly), a Maya (Maya, később Madeleine), a Cyrano de Bergerac (Liza), a Sweet Charity (Charity Hope Valentine), az Osztrigás Mici (Mme Guérissac), a Holdvilág és utasa (Erzsi), a Vérnász (Halál), a Vadregény (Banya), a Romeo és Júlia (Capuletné), a Rév Fülöp (Bakonyi banya), az Anyegin (Tatjána), a Fame – A hírnév ára (Miss Bell), a Virágot Algernonnak (Lita), a Rómeó és Júlia – musical (Montagou-né), az Amazonok (Micky), a Billy Elliot (Mrs. Wilkinson) az Apáca Show (Mary Lazarus), vagy a Marie Antoinette (Rose Bertin).

Auksz Éva Rzo szerepében a 9-től 5-ig musicalben (fotó: Kállay-Tóth Anett, forrás: József Attila Színház)

Jelenleg a dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínházban a Portugál című darabban (Feleség) és a Sándor Mátyás című musicalben (Torontálné), a József Attila Színházban a 9-től 5-ig musicalben (Roz Keith) látható. Ez utóbbiban bravúrosan ugrott be a premieren Violet szerepében, tekintettel arra, hogy az ezt a szerepet játszó Polyák Lilla betegség miatt ezt az időszakot karanténban töltötte, Auksz eredeti szerepében Náray Erika tűnt fel a bemutatón. Legközelebb pedig a Rózsavölgyi Szalon El kell mondanom című Zalán Tibor-drámájában mutatkozik be.

Színházi szerepei mellett sorozatokban (Kisváros, Szeret, nem szeret, Jóban Rosszban, Barátok közt, Pirkadat) is játszott, valamint nagy ritkán filmekben (Sacra Corona, Lora, A Föld szeretője, Akik maradtak) is látható. Rendszeres közreműködője volt a Magyar Televízió zenés-táncos produkcióinak, emellett tagja volt a Pro Solidaritas 2007 és a Magyar Színház művésziért Alapítvány kuratóriumának. 2020-ban egyik közreműködője volt a Szemenyei János és Horgas Ádám által jegyzett, 169 művész előadásában készült Kis suttogás című karanténdalnak.

Őze Áron és Auksz Éva (fotó: Páczai Tamás)

1998-ban az év musical énekesnőjeként EMeRTon-díjat kapott, 2005-ben Főnix díjjal, 2008-ban Agárdy-emléklánccal, 2013-ban Iglódi István-emlékgyűrűvel tüntették ki. Élettársa Őze Áron színész, két gyermek édesanyja.

Kiemelt kép: Auksz Éva (fotó: Auksz Éva Facebook oldala)