Augusztusban szabadtéri filmvetítésekkel, ünnepi koncerttel és programsorozattal, valamint kiállításokkal készül a B32 Galéria és Kultúrtér.

Ismét megrendezésre kerül szerdánként a B32 Parkmozi a Gárdonyi téren. A Bartók-negyedben immáron hagyománnyá váló parkmozis kultúra most tematikájában érzékenyítő és technikájában ultraérzékeny komplex moziélménnyel vár mindenkit. A programsorozat első filmje augusztus 3-án Antal Nimród pörgős akció-thrillere, A viszkis lesz, amelyből nemcsak Ambrus Attila (Szalay Bence), a tehetséges jéghokisból az ország elsőszámú antihősévé vált férfi életét, hanem a Schneider Zoltán alakította kiégett nyomozó drámáját is megismerheti a közönség. Egy héttel később A létezés eufóriája, Fahidi Éva 90 éves holokauszt-túlélő és Cuhorka Emese táncművész duettje mutatkozik be. Szabó Réka, a Tünet Együttes vezetője rendezésében a közös nyelvről, a szavaknál is gyakran kifejezőbb tánc erejéről is beszél. Augusztus 17-én Visky Ábel Mesék a zárkából című filmjét vetítik, amelyben három garázdaságért és egyéb más bűntettekért elítélt apa saját meséin keresztül szembesül először elvesztegetett életével, és ezzel együtt a közös alkotás öröméből származó ismeretlen boldogsággal. A Parkmozi utolsó hetében az élsporté a főszerep, de nem egy hagyományos dokumentumfilmen keresztül. Beszélő fejek és narráció helyett Muhi András Pires Szilágyi Áron, háromszoros olimpiai-bajnokról készített mozija, az Egy mindenkiért sokkal inkább  játékfilmes eszközökkel mutatja be az élsportolóló páston és páston kívüli életét is. Az akció-portré öt évig készült és nem titkolt célja a közszolgálatiság volt, vagyis fiatal vívók számára a sportág népszerűsítése.

Augusztus közepétől ismét ingyenes közösségi programok színesítik a Bikás park területét: közönségkedvenc filmek, ünnepi koncertek és szinte már hagyományos módon Országtorta és Újkenyér kóstolás várja a kedves érdeklődőket. Augusztus 12-én a közösségi nyárestek az utóbbi évek egyik legizgalmasabb magyar kalandfilmjével, a Kincsemmel indulnak. Augusztus 19-én az Országtortája és Újkenyér kóstoló ideje alatt a Térpengetők utcazenei fesztivál győztese, a Béke tér zenekar alapozza meg a hangulatot, az estét pedig a méltán elismert Oláh Ibolya koncertje zárja. Augusztus 25-én, a zárónapon egy elvarázsolt, japán mítoszokkal tűzdelt Magyarországra repít mindenkit Ujj Mészáros Károly filmje, a Liza, a rókatündér.

Nagy Ervin a Kincsem című filmben (Fotó: Fórum Hungary)

Augusztus 10-én a Trezor Galériában nyílik meg Király Fanni ékszertervező kiállítása, az Ékszereink üzenete – Rákossy Péter fotóművész portréival. Király tervezési kiindulópontja az ékszer, mint a tudatot befolyásoló pszichológiai eszköz vizsgálata és használata, mint a viselkedést döntően befolyásoló tényező. Az alkotóban kialakult egy feltevés arról, hogy egy ékszer nagyon sokféle emocionális hatást képes kifejteni, és szerepe a női identitás megélésében messze túlmutat egy dekoratív részleten az összképben. A tárlathoz egy érdekes projekt is kapcsolódik, melynek során Király ékszereinek gyűjtői röviden reflektáltak a saját ékszereikhez fűződő viszonyukra. A szövegek írói közül kiválasztott hét hölgyről Rákossy Péter fotóművész szubjektív portrékat készített, így e nagyméretű portrék és a szövegek együtt adják majd a kiállított tárgyak ellenpontját, a valódi felhasználókat bemutatva. A kiállításon – amely szeptember 2-ig lesz látogatható – Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar menedzser-igazgatója nyit meg, szeptember 1-jén 16 és 18 óra között Király Fanni tart tárlatvezetést.

Végül, de nem utolsó sorban augusztus 11-én Turistakalauz címmel nyílik meg Kovács Kálmán festőművész emlékkiállitása a B32 Galériában. A Turistakalauz című tárlat a 2020-ban, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban rendezett Kovács Kálmán-kiállításhoz hasonlóan, a 60-as és 70-es években készült absztrakt képekből és képsorozatokból válogat, bemutatva ezáltal azt a kíváncsi, kísérletező attitűdöt, ami Kovács grafikai munkásságát jellemzi. A kiállításmegnyitón Faludy Judit művészettörténész és Szuda Barna művészeti író tart tárlatvezetést. A kiállítás – amelynek kurátora Szuda Barna – augusztus 26-ig minden hétköznap 10 és 18 óra között látogatható a rendezvények függvényében.

A rendezvények a legtöbb esetben ingyenesek.

Kiemelt kép: Jelenetkép A Viszkis című filmből (Fotó: Szabó Adrienn)