Idén negyedik alkalommal rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált augusztus 24. és 28. között. A fesztiválra neves külföldi és hazai alkotókat, együtteseket hívott meg a Miskolci Balett. Az idei programban a hazai táncélet nagyjai mellett spanyol, szlovén és francia együttesek is bemutatkoznak.

A táncfesztivál Éder Vera fotókiállításával nyílik meg. A Miskolci Balett táncművészei a fotóművész képein keresztül adják át mindazokat az érzelmeket, amelyeket az elmúlt csaknem másfél évben éltek meg a járványhelyzet során. A következőkben Garrett Smith amerikai koreográfus művét mutatja be a társulat: a Tiltott ösvények című produkció rávilágít arra, hogy a művészet szabadságát nem lehet korlátozni, és tisztelgés azok előtt, akiknek nem adatik meg a mozgás szabadsága. Ugyanezen az estén látható a Gangaray Dance Company produkciója, Hámor József koreográfiája, az Agora című darab.

A Szegedi Kortárs Balett The black paintings / Blue című előadását is láthatja augusztusban a miskolci közönség. Franciaországból Mehdi Farajpour koreográfus, rendező a KA-F-KA című előadással vesz részt, a Grecsó fivérek pedig – Grecsó Krisztián író és Grecsó Zoltán táncművész – Többet magunkról című estjével lép fel, az MN Dance Company tagjai pedig Szlovéniából érkeznek a Horizont Fesztiválra DE_SET című előadásukkal.

Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt a Kokoschka babája című produkciót mutatja be Miskolcon. A táncelőadás Afonso Cruz regényétől kölcsönzi címét, de csak annyiban merít ihletet a szépirodalmi műből, amennyire az metaforaként megidézi Oskar Kokoschka Alma Mahlerről készített, életnagyságú bábujának extravagáns történetét. A Duda Éva Társulat a Ramazuri című előadással vesz részt a fesztiválon: a darab látványos, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi produkció, amelyben derűs és szellemes koreográfiák követik egymást.

A további programokról itt olvashatnak.

Kiemelt kép: jelenet a Kokoschka babája című produkcióból (Fotó: Facebook / Horizont Fesztivál)