Augusztus 11. és 13. között szervezik meg az erdélyi Torockón a 6. Double Rise összművészeti fesztivált, amely a könnyűzene mellett nagy hangsúlyt fektet a népzenére is.

Gondi Mátyás fesztiváligazgató reményei szerint az eddigi legjobb fesztivált sikerül idén megszervezniük. Céljuk, hogy a rendezvény minél több helyen jelenjen meg a település utcáin, és minél több udvart lakjanak be. A programból az idén sem hiányzik a színházi, közéleti, irodalmi és sporthelyszín, a nagyszínpad mellett lesz egy kisszínpad is, amelyen elsősorban erdélyi zenekarok lépnek fel. Berecz István, a Folkudvar házigazdája elmondta, hogy örül, hogy a Double Rise fesztivál volt az első seregszemle, amely a mainstream zenét helyezi ugyan a középpontba, viszont egyenrangú műfajként tekint a hagyományos műveltségre, a táncos és a zenei anyanyelvünkre, aminek Erdély a szíve: „Öröm látni, hogy Erdélyben és a világon szerteszét újra meg tudják találni ebben az anyanyelvben a szórakozást, és ezen keresztül olyan közösségi együttlétet, ami jóval több, mint szórakozás”.

Vajas Albert, a Tokos zenekar vezetője a népzenei programokat ismertetve elárulta, hogy az idén Berecz István fog táncot tanítani. Ebben az évben sikerül bevonni az erdélyi amatőr táncegyütteseket is a Folkudvar programjába, akik számára Kádár Ignác tart mesterkurzust. Fellépnek adatközlő népzenészek is, akik Palatkáról, Kalotaszegről és Szászcsávásról érkeznek, valamint ellátogat Erdélybe egy 15 fős népzenei csoport Kárpátaljáról, akik a Kallos Zoltán népzenei iskola és a kárpátaljai népzenei iskolák közötti együttműködés eredményeként vehetnek részt a fesztiválon. Lesz mesemondás és minden este két koncert. Fellép többek között a Muzsikás, a Heveder, a Kedves, a Tokos zenekar, de moldvai zenekar is lesz a hajnalig tartó táncházban.

Ifj. Vidnyánszky Attila rendező a beregszászi színházat képviseli, amely tagjainak többsége a háború miatt Budapesten él. Nehéz helyzetük ellenére jelezni akarják, hogy nem fogja életüket megváltoztatni ez a szörnyű helyzet, ezért a fesztiválon bemutatják A helység kalapácsa című produkciót, amely nem a megszokott darab lesz, hanem inkább a több évtizede a fennmaradásáért küzdő színházról és annak színészeiről szól.

Kiemelt kép: Tokos zenekar (Fotó: Tokos Zenekar hivatalos oldal)