Hatalmas szabadtéri sátrakkal, rövidebb, szünet nélkül megtartott előadásokkal, biztonságos távolságra ültetett nézőkkel rendezik meg augusztusban az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivált.

Az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál tavaly hét évtized után először maradt el a pandémia miatt, azonban idén augusztus 7. és 29. között újra megtartják a rendezvénysorozatot. A hivatalos program június 2-án kerül nyilvánosságra. A fesztiválon azonban nem csak helyben lehet részt venni: Fergus Linehan, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy miközben a helyi közönség megteheti az első lépéseket az élő előadásokhoz való visszatéréshez, ajánlanak digitális programokat és ingyenes streamingközvetítést is a távolból figyelő közönség számára. Az edinburgh-i önkormányzat illetékesei hangsúlyozták, hogy a pandémia éve után, amikor a fesztiválokon való részvétel is lehetetlenné vált, nagyszerű lesz, hogy a közönség nyáron újból megoszthatja majd egymással az élő előadások örömét.

Egy biztonságos sátor látványterve az Old College Quad-on (Fotó: Edinburgh International Festival)

A fesztivál története egészen 1947-ig nyúlik vissza, amikor a második világháború után a szervezők a művészetek erejével próbálták gyógyítani a sebeket, ezért megalapították az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivált, 1983-ban és 2004-ben pedig egy könyv- és egy művészeti fesztivállal bővült a rendezvények sora.

Kiemelt kép: Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál (Fotó: The Scotsman)