Több mint négyezren voltak kíváncsiak a könyvpiac újdonságaira és szerzőikre a tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon, ahol a Mastercard Alkotótárs ösztöndíjasaira is fény derült. A programsorozat következő állomása az augusztusi Margófeszt lesz Szentgyörgyváron, ahol fellép többek között az Analog Balaton, a Platon Karataev, a Fran Palermo és Kiss Tibor akusztikus formációja, az Aranyakkord is.

Három napon át, több mint 50 kulturális program hozta közelebb a szerzőket az olvasókhoz a Bookline támogatásával megvalósuló Margó Irodalmi Fesztiválon. Az irodalomkedvelőknek lehetőségük volt találkozni kedvenc szerzőikkel, és a fesztiválon vetítették le először az Ai WeiWei-jel készült exkluzív portréfilmet is. A tavaszi Margón mutatkozott be a nagyközönség előtt a Budapest Nagyregény projekt, ahol egy asztalhoz ült a város, köztük Cserna-Szabó András, Katona László, Mautner Zsófia, Saly Noémi, Scherer Péter, Tasnádi István és Török András. Sor került az idei Mastercard – Alkotótárs alkotói ösztöndíjprogram díjátadójára is: a Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló programra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A közel 50 pályázó közül 2023-ban Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az ösztöndíjat és az azzal járó 3-3 millió forintot.

Kerber Balázs és Zilahi Anna (Fotó: Posztós János)

Augusztus 10-12. között immáron harmadik alkalommal várja a látogatókat a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 fő lakosú Szentgyörgyvár nagyszínpadán, a templomkertben és a kultúrházban is koncertekkel, irodalmi programokkal, slam poetryvel, kiállításokkal és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket. A 2023-as Margófesztre visszatér a népszerű elektronikus zenei duó, az Analog Balaton, zenés irodalmi estet hoz Szentgyörgyvárra Beck Zoltán (30Y) és Grecsó Krisztián közös produkciója a beck@grecsó, fellép Kiss Tibor (Quimby) formációja, az Aranyakkord, játszik a  Fran Palermo és a Platon Karataev, valamint a Galaxisok, a Sorbonne Sexual és glsch. Az irodalom rajongók találkozhatnak többek között Visky Andrással és Tompa Andreával is. A részletes program júniustól lesz elérhető.

Kiemelt kép: Pillanatkép a 2023-as tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválról (Fotó: Posztós János)