aatoth franyo, nyíregyházi születésű, jelenleg Thaiföldön élő képzőművész alkotásainak A túlsó part című reprezentatív válogatását augusztus 11-től láthatja a közönség a szegedi Reök-palotában. Az egzotikus hatásokban, megfejtésre váró talányokban, változatos méretű, szemet gyönyörködtető műalkotásokban bővelkedő tárlat szeptember 24-ig látható.

„Nagy vásznakon, ponyvákon, különböző felületeken kutatja, ábrázolja, megjeleníti a természetben folyamatosan jelenlévő elmúlást. Az enyészeté a jövő! Használva a dzsungelben található anyagok sokféleségét, pálmalevélre, indákra, sőt elefántürülékre is készülnek munkái. Az enyészet munkálkodásait képversekké írja át, festi le, jeleníti meg, szellemi energiákkal pakolja teli a művészeti anyagait, újra élesztve az elmúlás az örök körforgást is kifejezve. Az ember, az örök körforgás szerves része, különösen, ha közel áll a természethez” – fogalmaz pályatársáról feLugossy László, Munkácsy-díjas alkotó.

A jövő nyáron hetvenéves festőművész karrierje Victor Vasarely segítségével, a párizsi École Supérieure des Beaux-Arts-ból indult. Párizsi éveit követően, a világ számos országát bejárva szerzett tapasztalatainak sokasága beépült alkotói tevékenységébe, a legnagyobb hatást azonban előbb Mongólia, majd Thaiföld gyakorolta munkásságára. Elszigetelt környezetben, a thai dzsungel mélyén alkot ma is, legújabb képein is a távol-keleti természeti környezet elemei köszönnek vissza. A túlsó part című, önálló kiállítása a Reök-palota két emeletén berendezve ad ízelítőt e kortárs képzőművész izgalmas életművéből és egyedülálló művészetének aktuális irányaiból.

Kiemelt kép: aatoth franyo A gyökerek című képe (Fotó: Várfok Galéria)