Új névvel és koncepcióval folytatódik idén a közönség és a szakma által egyaránt kedvelt színházi esemény, a 2022-ben 10. jubileumát ünneplő Városmajori Színházi Szemle. Az új helyszínnel és kibővített műsorral megújult és tovább gondolt rendezvénysorozat 2023-tól a SZEMLE PLUSZ nevet viseli, és a Városmajori Szabadtéri Színpad mellett a margitszigeti Kristály Színtér is helyet ad majd előadásai egy részének. Augusztus 28. és szeptember 10. között 12 határon túli és hazai produkciót láthat a közönség: 6 előadás a Városmajori Szabadtéri Színpadon, 6 kamaraelőadás pedig a margitszigeti Kristály Színtérben mutatkozik be. A rendezvény darabjait a színház művészeti tanácsadója, Peremartoni Krisztina válogatta az évad kínálatából.

A SZEMLE PLUSZ a Városmajorban Czajlik József rendezésében Barta Lajos Szerelem című darabjával (dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata) startol augusztus végén. A nagyváradi Szigligeti Színház Csinibaba előadása Novák Eszter rendezésében kellemes kikapcsolódást ígér, míg Elise Wilk Eltűntek című drámája (marosvásárhelyi Yorick Stúdió) egy erdélyi szász család történetét meséli el 1945-től napjainkig Sebestyén Aba rendezésében. A Budaörsi Latinovits Színház a Katharina Blum elvesztett tisztessége című darabbal (rendező: Máté Gábor) képviselteti magát a versenyprogramban, míg a tatabányai Jászai Mari Színház egy felnőtteknek szóló rémvarietével vagy junk operával mutatkozik be: a Jógyerekek képeskönyve a frankfurti elmegyógyintézet főorvosának, Dr. Heinrich Hoffman mesekönyvének színpadi változata, amelyet ezúttal Szikszai Rémusz állított színpadra. A programsorozat városmajori részét Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznyéje zárja a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékában, Szőcs Artur rendezésében.

Lajos András és Bodoky Márk a Feketeszárú cseresznyében (Fotó: Gálos Mihály Samu)

A SZEMLE PLUSZ kamaradarabjainak sorát a MASZK Egyesület és a Kosztolányi Dezső Színház koprodukciójában készült, egy csodálatos vajdasági színésznő életének mozaikképeit bemutató darab, Béres Márta One-girl Show-ja nyitja meg augusztus 29-én. Ez a Nagymamával álmodtam című független színházi előadás, amely Göndör László a karantén közepén a nagymamájával együtt töltött 32 napjának beszélgetéseiből és visszaemlékezéseiből született meg. A Centrál Színházból érkezik Balsai Móni előadásában Willy Russell szívmelengető és humoros sikerdarabja, a Shirley Valentine, míg a Pécsi Nemzeti Színház a több díjat is nyert, Tar Sándor novellái alapján, Köles Ferenc szereplésével készült A mi utcánkkal képviselteti magát. Mészáros Piroska saját élményeit osztja meg a Call girl című előadásában arról, hogy milyen két lábbal a földön élni, és hogyan találta meg a helyét színésznőként egy multinacionális cég call centerében. A Spáh Dávid által rendezett kamaradarab a Manna és a Független Színművészetért Alapítvány közös produkciója. A teljes programsorozatot Elfriede Jelinek Árnyék (Eurüdiké mondja) című, a FÜGE Produkció és a Trafó koprodukciójában megvalósult darabja zárja a Kristály Színtérben. Az előadásban Pető Kata Eurüdikéjének szózuhatagával dialógusba lép a zene és a tánc, a hat Orpheusz: a Freakin’ Disco négy tagja, Kákonyi Árpád és Gergye Krisztián személyében.

Mészáros Piroska a Call Girlben (Fotó: Kállay-Tóth Anett)

A 2023-as versenyprogramban szereplő színdarabokat idén két külön zsűri díjazza: a Városmajori Szabadtéri Színpad előadásait Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója mellett Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő, Trokán Péter Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész és Kúnos László József Attila-díjas műfordító tekinti majd meg, a Kristály Színtér kamaradarabjaira pedig Bánsági Ildikó, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Vecsei H. Miklós Junior Prima-díjas színész csatlakozik Benkő Nórához. A zsűri a városmajori előadásokat a már megszokott hat kategóriában díjazza – Legjobb előadás, Legjobb rendezés, Legjobb női- és férfi szereplő, valamint Legjobb női- és férfi mellékszereplő –, de idén két további kategóriában, a margitszigeti kamaraelőadások közül a Legjobb előadást és Legjobb színészt is jutalmazzák. A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásainak Különdíjasa a Fidelio által felajánlott médiacsomagot nyeri el. Az elmúlt évekhez hasonlóan a közönség is leadhatja voksát az általa legjobbnak tartott előadásra, viszont újítás, hogy idén csak azok a nézők szavazhatnak, akik legalább 8 előadásra megváltották jegyüket a mustrában szereplő 12 produkcióból.

Kiemelt kép: Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad igazgatója (fotó: Steindl Gabriella)