Augusztus 25. és 28. között, két év kényszerű kihagyás után idén újra megrendezik a Savaria Történelmi Karnevált Szombathelyen: 29 helyszínen 300 programot kínálnak a négy nap során, a karnevál legfőbb látványosságának a több száz résztvevővel zajló jelmezes felvonulás ígérkezik, amelyet augusztus 26-án és augusztus 27-én tartanak.

A már jól bevált helyszínek (a Történelmi témapark, az Öreg Város Vására, a Sörtér, a Borok utcája vagy a Művészetek utcája) mellett új helyszínként csatlakozik a szombathelyi székesegyház előtti téren a szerzetesi kirakodóvásár, illetve a püspökvár udvara is, ahol különleges koncerteket tartanak. Szombathely főterén ismét felállítják majd a Fórum Színpadot, ahol koncertek és táncbemutatók lesznek. Fellép többek között Radics Gigi, a Vad Fruttik, Szűcs Gabi, az Elefánt, az Aurevoir, a Bohemian Betyars és a Parno Graszt is. A Sörtéren található színpadon fellép az Isis Big Band, a Bognár Szilvia Sextet, a Takács Tamás Blues Band, a Mágikus Mintha, a Coprive és a Cimbaliband Együttes is. 

A Történelmi Témaparkban katonai hagyományőrző egyesületek képviselői római kori harci bemutatókat rendeznek, itt a Savaria Legio Egyesület, a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület és a Collegium Gladiatorium Egyesület tagjaival találkozhatunk, de bemutatót tart az Északi Gárda és Kassai Lajos lovasíjász is. A látogatók bepillantást nyerhetnek az ókori katonai táborok életébe, megismerhetik a bronzöntő és a kovácsműhely működését is. A színházkedvelőket idén is várja a karneválszínház a megyeháza udvarában, ahol a Weöres Sándor Színház és az Orlai Produkciós Iroda előadásában Stephen Sachs Valódi hamisítvány című vígjátékát adják elő, Hernádi Judit és Kern András főszereplésével. A Zsidó Kultúra Háza udvarán három napon át várják a látogatókat a Gólem Színház előadásaival, de fellép Malek Andrea és a Jazzrael, valamint Szabó T. Anna költő is. Az Isis Galériában a karnevál napjaiban képző- és iparművészek kiállításai nyílnak, valamint komolyzenei koncertekkel is várják a közönséget. A Gayer park fái alatt szabadtéri előadások lesznek: Thalia kertjében játszóházzal és gyermekelőadásokkal várják a legkisebbeket.

A részletes program a Fesztivál honlapján olvasható. 

Kiemelt kép: Pillanatkép a Savaria Történelmi Karnevál sajtótájékoztatójáról (Fotó: Savaria Történelmi Karnevál Facebook oldal)