Augusztus 17. és 20. között kerül megrendezésre Mátra-Sástón a Fekete Zaj Fesztivál, ahol többek között a Kaelan Mikla, Philipp Strobel, az Antimatter, a Godflesh, az Oranssi Pazuzu, a She Past Away, a Vulture Industries, a Sturle Dagsland, a Melt-Banana és Riki is színpadra lép.

Az underground zenei színtér képviselőit felvonultató rendezvény helyszíne az erdő mélyén, egy tó mellett található. A Fekete Zaj évről évre újabb és újabb stílusok előtt tárja ki kapuit. A különleges együttműködések példája idén a Body/Cult, ahol a dark wave, post punk, EBM (electronic body music) koncerteket kötik össze a techno sötét oldaláról érkező dj-kkel és live actekkel. Az izgalmas egyvelegben megfér egymást mellett az izlandi post punk Kaelan Mikla, a hazai Man + Machine, de ennek a programnak a része lesz Philipp Strobelnek, a berlini Aufnahme + Wiedergabe kiadó vezetőjének szettje is. Angliából érkezik a dark rock-ot játszó Antimatter, az indusztriális metálformáció, a Godflesh, amely először lép fel Magyarországon. Finnországból jön a black metált, space rockot és pszichedelikus rockot ötvöző Oranssi Pazuzu, a török poszt-punkot pedig a She Past Away képviseli. Koncertet ad a dark progressive metálban utazó norvég Vulture Industries és a Sturle Dagsland, a noise rockot játszó japán Melt-Banana, az amerikai szintipopos Riki, a szintén szintiben utazó, lengyel származású, bécsi Mala Herba, és fellép a szlovák Shallov is.

A hazai fellépők sorában az év egyetlen koncertjét a fesztiválon adja az F.O. System, a fesztivál történetében először lép fel a Platon Karataev és külön erre az alkalomra készül közös szettel az Entrópia Architektúra & LanternI. Idén a Sástó melletti kilátó az utolsó két estén önálló helyszínné válik: a kilátó elé épített, limitált befogadóképességű erdei színpadon játszik a Black Nail Cabaret, az All Machines Will Fail, Superflake és az Onakom. A Sástó szigetein éjszaka fényinstallációk lesznek, főleg akusztikus koncerteket hallhat a közönség az egyik szigeten helyet kapó Kacsatónia színpadon.

Mindemellett túrákkal, színházi előadásokkal, filmvetítésekkel, workshopokkal, flash-tetoválással, natúrbor-bemutatóval is készülnek a szervezők, a Budapest Bike Maffia pedig önálló standot állít.

Kiemelt kép: Platon Karataev (Fotó: Platon Karataev Facebook oldal)