Örömteli bejelentéssel indult az idei KŐFESZT sajtótájékoztatója: a szervezőket a program előtt értesítették, hogy a jövő évi fesztivál és kísérő-rendezvényei is megkapják a támogatást.

Elsőként Horváth Dezső, a KŐFESZT központi helyszíne, Kővágóörs polgármestere szólt a sajtó szép számban megjelent képviselőihez. Beszédében köszönetet mondott a rendezvény alapítójának és főszervezőjének, Csúri Ákosnak, ahogy fogalmazott: „A KŐFESZT és a hozzá szorosan kapcsolódó évközben tartott programok, a legjobb dologok az utóbbi években, amelyek a településsel történhettek”.

Kővágóőrs első embere elmondta, hogy a költségvetésük a programokra sem lenne elég, nemhogy az infrastrukturális fejlesztésekre, márpedig az elmúlt pár évben közel 2,5 milliárd forint értékű beruházás épült be a községbe. Ezek közül az egyik legjelentősebb a tavasszal átadott Botond pajta, amely a „tesztüzemmódban” már bizonyított, hiszen méltó helyszínt biztosított a KŐFESZT – A Szabad Táncház elnevezésű új rendezvénysorozatnak, pünkösdkor.

Navracsics Tibor miniszter, a térség országgyűlési képviselője, aki a KŐFESZT-et támogató Veszprém- Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program korábbi kormánybiztosa, szintén a köszönetét fejezte ki, amiért a pár éve feldobott ötletből ilyen kiváló programsorozat jött létre. Mint mondta számára is megnyugtató, hogy a jövő évi fesztivál anyagi támogatása biztosítva lesz, de az is fontos, hogy az utána következő években is meg tudjon állni a rendezvény, akár a saját lábán is.

A KŐFESZT programajánlója (Fotó: Steindl Gabriella)

Csúri Ákos természetesen elsőként örömének adott hangot a támogatással kapcsolatban, ahogy fogalmazott: a magyar – ami nem ugyanazt jelenti, mint a magyarkodó – hagyományok megőrzése és népszerűsítése nem bízható rá piaci eszközökre.

A fesztivál ötletgazdája és alapítója szerint a KŐFESZT a gyerekeknek és a családoknak szól, és juttatja el hozzájuk – mesék, táncok, dalok formájában – az autentikus erdélyi, felvidéki és délvidéki népi kultúrát, illetve annak kiváló képviselőit. Az augusztus 3. és 7. között megrendezésre kerülő fesztivál azonban jóval túlmutat a folklóron, hiszen képzőművészeti kiállítások, irodalmi programok, jazz-, pop- és klasszikus zene is szerepel a programban. De természetesen kézműves foglalkozások és a gasztronómia is képviselteti magát a Káli-medencében. És amiben a KŐFESZT mindenképpen egyedülálló a hazai fesztiválok egyre szélesebb palettáján, az az, hogy minden program díjmentesen és regisztráció nélkül látogatható.

Részletes program a KŐFESZT oldalán.

A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatásával jött létre.

Kiemelt kép: Csúri Ákos és Navracsics Tibor a KŐFESZT sajtótájékoztatóján (Fotó: Steindl Gabriella)