A készülő Bánk Bán operáról korábban már mi is írtunk az oldalon, ami a Co-Opera és partnerei jóvoltából kerül színpadra augusztus 20-án, majd indul magyarországi és határon túli turnéra. A nagyszabású produkciót a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila rendezi, a címszerepben pedig Molnár Levente, Liszt-díjas, erdélyi származású művészt láthatják majd a nézők.

A hazai és nemzetközi előadás-sorozattal nemcsak a nemzeti összetartozás éve előtt tisztelegnek az alkotók, hanem a magyar operairodalom egyik legfontosabb darabját igyekeznek népszerűsíteni és megismertetni a fiatalokkal. A Magyarország vidéki színházaival közös koprodukciójában készülő előadás díszbemutatója augusztus 9-én lett volna a csíksomlyói Nyeregben, ahová közel 100 000 embert vártak a szervezők, az erdélyi területen azonban az augusztus 31-ig érvényben lévő korlátozások miatt az ottani előadást sajnos a szervezők kénytelenek voltak 2021-re halasztani. A bemutatót így augusztus 20-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon fogják megtartani, amely után az előadást színpadra állítják az azt létrehozó színházakban is, így a debreceni Csokonai Színházban, a Győri Nemzeti Színházban és a Miskolci Nemzeti Színházban, valamint olyan hazai és határon túli helyszíneken is, mint a kaposvári Csiky Gergely Színház, a Kolozsvári Magyar Opera és a Nemzeti Színház.

A budapesti bemutatón színpadra lép majd Molnár Levente, Mester Viktória, Fischl Mónika, Kálmándy Mihály, Kováts Kolos, Boncsér Gergely, Bakonyi Marcell és Kendi Lajos is. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera Zenekara, Kórusa és Balettkara Kesselyák Gergely vezényletével.

Kiemelt kép: Molnár Levente operaénekes a Bánk bán sajtótájékoztatóján (fotó: Nász Nikolett)