Az úttörő kezdeményezés célja a vak és gyengénlátó emberek esélyegyenlőségének biztosítása a kultúrához való személyes hozzáférésük által.

A különleges előadások megvalósítása speciális technikai háttérmunkát igényel. „Nagy kihívás volt kialakítani a megfelelő programot, mert a narrálás a verbális művészetek terén megszokott, de a nonverbális területen egyáltalán nem. A megfelelő technikát évekkel ezelőtt, több színésszel kísérleteztük ki a színházból merítkezve, de a cirkuszi előadásoknak megfelelően. Az előadások alatt mobil audio-rendszerrel zajlik a kommunikáció, ami azt jelenti, hogy az egyik fülön keresztül a narrátor-akár egy sportközvetítésen-percről percre közvetíti az előadás mozzanatait, a szabadon hagyott fül pedig a zenét és a közönség hangulatát juttatja el a látássérült vendégekhez” – nyilatkozta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, aki kultúráért felelős államtitkárként eddig már több programot is elindított a vak és gyengénlátó emberek szellemi és kulturális életének támogatására. 2018-ban siket-workshop-ot, 2019-ben pedig intézményvezetői konferenciát patronáltak (Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II), ezzel hozzájárulva a társadalom szemléletmódjának formálásához a kihívással élők iránt.

Az audionarráció a vakok és gyengénlátók számára hozzáférhetővé teszi a filmeket, tv-műsorokat, a színjátékokat, és jelen esetben a cirkuszi előadásokat is. A kihívással élő emberek számára készített fordítások számos országban egyre nagyobb jelentőséget kapnak. Magyarországon a Centrál Színház, a Pesti Magyar Színház és a Bethlen Téri Színház is tűzött már műsorára audionarrált előadásokat. A Fővárosi Nagycirkuszban a RAIN – Esőcirkusz című előadást taktilis (tapintás általi) kulisszajárás előzte meg, melynek során a vak és gyengénlátó társaink megismerkedhettek a produkcióban részt vevő művészekkel, és az általuk használt cirkuszi kellékekkel. „Elképesztő előadás volt. Számunkra a narráció olyan dolgokat mutatott meg, melyet látás nélkül nem tudunk megtapasztalni. A taktilis kulisszajárás sokkal közelebb hozta hozzánk az előadás látványát és üzenetét. Nagyon hálás vagyok az élményért” – mesélte Máj Kriszta, a Vakrepülés Színtársulat művészeti vezetője.

Kiemelt kép: A RAIN – Esőcirkusz előadás Fekete Péter narrálásával (Fotó: Urbán Ádám)