Július 1-jén Magyarországtól Szlovákia vette át egy évre a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztét, a V4 magyar elnökség kulturális záróünnepségét Nagymaroson rendezték meg.

A Visegrádi Négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – együttműködésének célja az országok gazdasági, politikai, kulturális és diplomáciai érdekeinek közös képviselete. Az együttműködés összehangolását minden évben egy tagország, a V4 soros elnöke vállalja magára, hazánk 2021. július 1. és 2022. június 30. között töltötte be ezt a tisztséget. A V4 országok legrangosabb kulturális eseménye, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, így a kulturális elnökség szimbolikus átadására a fesztivál helyszínén, Nagymaroson került sor. Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős minisztertől Marián Varga, a Szlovák Köztársaság elsőbeosztottja vette át szimbolikusan a kulturális elnökséget.  

Az ünnepi gálát Koós-Hutás Áron és Horváth Márk duója nyitotta. Kriszta Kinga, a Magyar Állami Operaház szólistája Kálmán Imre Csárdáskirálynő című művéből Szilvia belépőjét, Horváth István, a Magyar Állami Operaház tenorja Puccini Turandotjából a Nessun Dormát, míg Györfi Anna és Vastag Tamás az Erzsébet, a szerelem szentje című musicalből Az Ég tartja a Földet című dalt adta elő. A Recirquel artistája, Herczeg Richárd lélegzetelállító lengő rúd számával nyűgözte le a résztvevőket. Az ünnepi gálán mutatták be a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó kéthetes workshopján Juraj Bielik vezetésével készült szlovák-magyar előadást, a Grammatica mysteriit is. A Petőfi Sándor versein, levelein és úti leírásain alapuló válogatás egy olyan kollázst alkot, amely nemcsak komoly, hanem humoros oldaláról is bemutatja a szerzőt – az ifjú Petőfit.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztjének átadásáról (Fotó: VéNégy Fesztivál)