Megújult a veszprémi Auer-ház: hangszerkészítő műhely és bemutatóterem, valamint vendégművészek fogadására alkalmas lakások is helyet kaptak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében megújított épületben.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a megnyitón arról beszélt, hogy az épület a közelmúltban az önkormányzat tulajdonába került, így a városnak végre lehetősége nyílt régi adósságát törleszteni a közösség felé, Auer Lipót hegedűművész emléke előtt tisztelegni. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója utalva az alkotó világszerte ismert zenepedagógiai munkásságára úgy fogalmazott: nem Auer Lipótot kell követni, hanem azt a célt, amelyet ő követett. Úgy véli, hogy az épület, amelyben Auer Lipót felnőtt, egyfajta inkubátorházként működhet.

A szervezők tájékoztatása szerint a felújítással az 1700-as években épült háromszintes házban három lakóegységet alakítottak ki, hátsó részében pedig Sümegi Elemér mester hangszerkészítő műhelye és bemutatóterme várja a látogatókat, amely kiállításoknak is helyt ad majd.

Emellett vasárnapig tart Veszprémben az Auer Fesztivál, amelyen Lucas Debargue francia zongorista és Valeriy Sokolov ukrán hegedűvirtuóz a Mendelssohn Kamarazenekarral lép fel. Szerepel a fesztivál programjában Richard Galliano francia harmonikaművész, az indiai Amjad Ali Khan, a sarod világhírű mestere, a Concerto Armonico, valamint az Auer trió is.

Kiemelt kép: Az Auer-ház hangszerkészítő műhelye (Fotó: Bodnár Boglárka)