Október 14-én átadták az Országos Széchényi Könyvtár felújított déli olvasótermét, az olvasók a jövő héttől használhatják újra a jelentős átalakuláson átesett termet.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy nagyobb szükség van a könyvtárakra, mint korábban, és arra is, hogy az itt jelenlévő szaktudás, kutatói segítség mellénk álljon akkor is, ha laikusként érdeklődünk valami iránt, és akkor is, ha komoly kutatási munkát végzünk. Újra nagy szerepe van annak, hogy a könyvtárak munkatársai segítsék az ország kutatásainak minél sikeresebb megvalósítását.

Rózsa Dávid, a könyvtár főigazgatója elmondta, hogy a déli olvasóterem jelentős átalakuláson ment keresztül: a csaknem 30 ezer kötetet kiállító terem világítását teljesen kicserélték, korszerű fényforrásokkal látták el, így az épület ezen részén az energiafelhasználást 70 százalékkal csökkentették, ami napjaink energiaválságában kiemelten fontos. Kicserélték a bútorzatot is, mintegy 100 olvasóhelyet alakítottak ki, amelyből 9 mikrofilm-olvasóhely. Az olvasószolgálat is új munkaállomásokat kapott, a kiadópultokat látványos mintázattal és feliratokkal látták el. Hamarosan új asztali fényforrásokkal és más kiegészítő bútorelemekkel is felszerelik az olvasótermet. Az ablakok felett többek között Babits Mihálytól, Vörösmarty Mihálytól, Tompa Mihálytól, Descartes-tól és Tolkientől származó, az olvasásról és a könyvtárról szóló idézetek is helyet kaptak. Szintén az újdonságok között tudhatjuk az önkiszolgáló szkennerek beüzemelését, amelyek megkönnyítik a tanulást és a kutatást. 

Kiemelt kép: Rózsa Dávid főigazgató az Országos Széchényi Könyvtár felújított déli olvasótermének átadásán (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)