A járványügyi veszélyhelyzet rányomta bélyegét a színházi, előadóművészeti szféra életére is, éppen ezért a Magyar Teátrumi Társaság különösen fontosnak tartotta idén, hogy elismerje azokat a színházi szakembereket, akik munkájukat, szakértelmüket a színházi élet, a színpadi produkciók, vagy idén a kulturális intézmények közösségi vállalásainak szolgálatába állítják.

A 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjjal a színházi háttérszakmákat és azok legkiválóbb művelőit becsülik meg öt szakmai, illetve évente legfeljebb három különdíj odaítélésével. A nettó 1000 eurós pénzjutalommal járó elismerést a zsűri döntése alapján megkaphatja bármely színházi háttérszakma művelője, aki munkájával, személyiségével és a magyar színházművészet iránti elkötelezettségével rászolgált arra.

Az idei év díjazottjai: Domokos Árpádné, az Újszínház világosítója; Schőn Ivánné, a Játékszín öltöztetőtárának vezetője; Bajkó Tamás, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes színpadmestere; Cziráki Miklós, a veszprémi Petőfi Színház színpadi felügyelője; Dreiszker József, a Budapesti Operettszínház fővilágosítója. A Nemzetiségi Különdíjat Kalóz István, a Karaván Színház fővilágosítója kapta.

Immár harmadik éve ítélik oda a Magyar Teátrum Életműdíjat, melyet azok a 60 évesnél idősebbek kaphatnak meg, akik a színházművészetben eltöltött példaértékű életpályájukon a magyar kultúra érdekében kiemelkedő jelentőségű elméleti, vagy gyakorlati tevékenységet végeztek. A nettó 500 ezer forinttal járó elismerést idén Szabó Csaba, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház produkciós vezetője kapta.

A díjak átadása rendhagyó módon az anyaszínházakban, zárt körben, a járványügyi előírások betartásával történt.

Kiemelt kép: Szabó László, Schőn Ivánné és Bank Tamás (Fotó: Magyar Teátrumi Társaság)