Az Aase-díjat 1989-ben alapították azzal a céllal, hogy elismerjék a főszereplők „árnyékában” kiemelkedő alakítást nyújtó epizódszereplők teljesítményét. Az ötletgazda Gobbi Hilda volt, aki saját végrendeletében fogalmazta meg a díj gondolatát és a jutalmazás menetét. A díjakat minden évben egy kuratórium döntése alapján ítélik oda az arra érdemes művészeknek.

2018-ban a díjat Csombor Teréz (kecskeméti Katona József Színház), Homonnai Katalin (Stúdió K), Bicskei István (debreceni Csokonai Nemzeti Színház) és Nagy Zoltán (Újszínház) vehette át a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

A díj a nevét Ibsen Peer Gynt című drámájának egyik alakjáról, a címszereplő édesanyjáról kapta. Aase (Óze) anyó egy rövid szerep, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. A díj alapításával, és az epizodistákkal kapcsolatban így írt az ötletgazda, Gobbi Hilda: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”

Forrás: MTI, Wikipedia

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton