Idén második alkalommal kerültek átadásra az Art is Business díjai, melyeket ebben az évben is azok a nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, valamint mecénások kapták, akik tudatosan működtek együtt a kulturális szektorral.

A díj azzal a céllal jött létre, hogy elismerje azon vállalatok és magánszemélyek munkáját, akik példaértékű módon működtek együtt az adott évben a kulturális világgal. Ez az év rengeteg nem várt nehézséggel járt, ami a művészeteket is eléggé megviselte. Egy gazdasági válság küszöbén szinte azonnal csökkenni kezdenek a jóléti kiadások, a kulturális és művészeti jellegű költések pedig fokozatosan háttérbe szorulnak, és ez most sem történt másképpen. Mindennek ellenére 2020-ban, az előző évhez képest megduplázódott a pályázók és a jelöltek száma. A pályázat lejártát követően az Art is Business Díj hatfős kuratóriuma hozta meg a döntést, hogy idén kiknek ítélik oda az elismeréseket. A kuratórium tagjai között olyan nevekkel lehetett találkozni, mint Hóbor Helga, a Nemzeti Táncszínház kommunikációs és értékesítési vezetője, Juhász Dóra, a Müpa PR-vezetője, Drucker Dávid, a Trafó marketing- és kommunikációs vezetője, Fehér Zsuzsa, a Ludwig Múzeum marketing- és kommunikációs vezetője, valamint Batta Barnabás, a Mitte Kommunikáció stratégiai vezetője.

Ebben az évben 5 kategóriában jutalmazták a pályázókat, köztük a Forprofit mecénás, illetve a Fidelio „Művészek a művészekért” különdíj kategóriájában. A forprofit mecénásokat, azaz, akik a művészeti világban ellenszolgáltatás nélkül, magánszemélyként jelennek meg támogatóként, a kulturális szakma jelölhette. A díj idei győztese Rényi Andrea, aki korábban reklámszakemberként tevékenykedett. Munkája során jött rá, hogy „ha problémákba ütközünk, nem szabad panaszkodni, hanem mindig a megoldásra kell fókuszálni: vagyis dolgozni kell. Hogy ma azt tehetem, ami miatt ezt a díjat kaptam, leginkább ennek köszönhetem. Nemcsak a jómódot, amelyben élek, és amely lehetővé teszi, hogy mecénás lehessek, hanem azt a meggyőződést is, hogy támogatni is csak okosan és célirányosan érdemes.” A „Művészek a művészekért” díjban a Fidelio magazin szakmai ajánlása révén olyan magánszemély részesülhet, aki önzetlenül segít, saját vagyonát is használva a számára fontos művészeti tevékenységet űző alkotóknak. Ebben az évben ezt a kitüntetést Horgas Eszter vehette át. A fuvolaművész immár tizedik éve tart összművészeti kurzust Balatonfüreden fiataloknak, ahol ingyen ad magánórákat és minden évben zenei eszközöket vásárol olyan tehetséges gyerekeknek, akiknek nem állna módjukban előteremteni a szükséges összeget saját hangszer megvásárlására.

A szervezők bíznak abban, hogy évről-évre a méltán kiválasztott díjazottak példáját követve, egyre több vállalkozást és magánszemélyt tudnak arra ösztönözni, hogy a művészeti piaccal és annak szereplőivel együttműködést kezdeményezzenek és támogassák a kulturális szektort.

Kiemelt kép: Perjési Péter, Rényi Andrea és Horgas Eszter (Fotó: Art is Business)