Vasárnap ért véget a nyolcadik Vidéki Színházak Fesztiválja, amelynek keretében a Thália Színház hét nagyszínpadi és két kamaradarabnak biztosított lehetőséget, hogy a fővárosi közönséget is lenyűgözze. Ma délelőtt a szemle záróeseményeként díjátadó sajtótájékoztatóra került sor a teátrum Arizóna Stúdiójában, ahol kiderült az is, hogy kik vehették át a négytagú zsűri (Verebes Ernő, a Nemzeti Színház vezető dramaturgja, Szabó Borbála, író, Szabó Gabi, színművésznő és Mohácsi Szilvia, a Karc FM Felelős szerkesztője) által odaítélt díjakat.

A legjobb dramaturgi munka elismerése a Zenthe Ferenc Színház Az eltört korsó című előadásának szövegéért Varga Zsófiának járt. A legjobb látvány díját Fekete Anna díszlettervező és Papp Janó jelmeztervező vehette át, akik a tatabányai Jászai Mari Színház Svejk című produkciójának vizuális elemein dolgoztak. A zsűri idén a különdíjjal Olt Tamás munkáját ismerte el, akinek Korai menyegző című rendezése szerintük hiánypótló.

A legjobb színész Zayzon Zsolt lett, a frissen a Tháliába szerződött színművész a kecskekeméti Katona József Színház A király beszéde című előadásában játszotta York hercegét, olyan változatos színészi eszköztárral, amely lenyűgözte a szemle ítészeit is. A legjobb női főszereplő díját Ráckevei Anna vehette át, aki a debreceni Csokonai Színház előadásában formálta meg Lear király figuráját egyedi és megismételhetetlen módon. Az Fesztivál legjobb előadása a Miskolci Nemzeti Színház Cyrano című produkciója lett.

Jelenet a Cyranoból (fotó: Gálos Mihály Samu)

Kiemelt kép: Ráckevei Anna a Learben (Fotó: Máthé András)