Augusztus 23-án a Katona is megtartotta évadnyitó társulati ülését, amelyen kiosztották a Vastaps Alapítvány 2019/2020-as és 2020/2021-es díjait is, a Mastercard támogatásával.

Máté Gábor, a teátrum igazgatója arról beszélt, hogy a járványveszély továbbra a fejünk felett lebeg, ám a nézők kitartó támogatásának köszönhetően túlélte a társulat a hátunk mögött lévő hónapokat, most pedig bizakodva vágnak neki a 2021/22-es évadnak. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a lehetőség adott, hogy a jövőben is online formában szólíthassák meg a közönséget, sőt, virtuális előadásaikat a jövőben is szeretnék műsoron tartani.

A köszöntőt követően sor került a díjak átadására: a legjobb rendezés elismerését Tárnóczi Jakab kapta a Bánk bánért, a legjobb női főszereplő Fullajtár Andrea (Az átnevelhetetlen), a legjobb férfi főszereplő Bányai Kelemen Barna (Bánk bán, Othello), a legjobb női mellékszereplő Borbély Alexandra (Othello), a legjobb férfi mellékszereplő Keresztes Tamás (Lear király) lett. A digitális különdíjat Kocsis Gergely, Tárnoki Márk és Török Marcell vehette át a Szavalóverseny című produkcióért.

A korábban meghirdetett kilenc premieren túl még egy különlegességgel bővült a Katona idei évada: az Orlai Produkcióval koprodukcióban debütál majd a Pokol című darab, Dante művének színpadi változatát Gyabronka József játssza.

Folytatja munkáját a Behívó is, a színházpedagógiai műhely felnőttekből álló csoportja már készül a Közügyeink című bemutatóra, folytatódnak az improvizációs workshopok, közönségtalálkozók és több előadáshoz kínálnak majd alapozó foglalkozást is. Dolgoznak továbbá egy a Rákospalotai Javítóintézetben élő fiatal lányok életéről szóló előadás létrehozásán, illetve indul a Politikai szabadegyetem is, amelynek keretében előadásokon és workshopokon járják körül a hazai közélet fontos kérdéseit. Lesz Politikai tinder, és egy közösségi színházi projekt keretében dolgozzák fel az utca lakóinak történeteit – Kossuth Lajos utca címen, megszólítva a járókelőket.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Katona társulati évadnyitó üléséról (Fotó: Horváth Máté)