Augusztus 24-én sajtótájékoztatóval egybekötött évadnyitó társulati ülést tartott a Pécsi Nemzeti Színház is, ahol a 2021 tavaszán megválasztott igazgató, Lipics Zsolt és a teátrum művészeti vezetője Vidákovics Szláven köszöntötte az újságírókat, illetve ismertették a 2021/22-es évad premierjeit.

Ezt követően Gulyás Dénes, Kossuth-díjas operaigazgató ás Tóth Zoltán drámapedagógus beszéltek a következő év terveiről. Uhrik Teodóra, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, a Pécsi Balett ügyvezetője a Kamaraszínházban bemutatásra kerülő mesebalettről, valamint a Nagyszínházban látható ÁdámÉva című táncszínházi ősbemutatóról tájékoztatta az újságírókat. Vincze Balázs, a Pécsi Balett Harangozó-díjas művészeti vezetője a XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó programját ismertette, amelynek a Pécsi Nemzeti Színház ad majd otthont szeptember 17. és 21. között.

A sajtótájékoztató után Zag Gábor és Nyőgéri Lajos, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármesterei, illetve dr. Varga-Koritár György megyei főügyész megváltotta a 2021/22-es évadra szóló bérletét. A teátrum legrégebbi nézője, Dr. Szabó Edit, aki mintegy öt évtizede Premier bérlettel látogatja a színház előadásait, idén Lipics Zsolttól ajándékba vehette át az egész évadra szóló belépőjét.

A társulati ülést már zártkörűen tartották meg, ahol az igazgató üdvözölte az új tagokat: Reider Péter színművészt, aki a Vígszínházból szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz, Funk Iván rendezőt, Tóth Zoltán drámapedagógust, Bognár Szabolcs operaénekest és Benyovszky Tamás énekkari tagot. Itt került sor a díjak és emléklapok átadására is.

Gravírozott ezüstgyűrűt és emléklapot kapott Benkő Márta közönségszolgálati munkatárs és Fekete András gépkocsivezető 40 éves, Brenner Kálmánné portás, Óbértné Koda Tímea férfiszabó és Szalai Bernadett közönségszolgálati munkatárs 25 éves szolgálatáért. A színház egykori legendás művészeti főtitkáráról elnevezett Csaba Zita Nívódíjat a társulat szavazatai alapján Gulyás Katalin nézőtéri felügyelő és dr. István Miklós, a színház orvosa kapta.

Kiemelkedő művészi munkássága és a Pécsi Nemzeti Színházban eltöltött több mint 3 évtized elismeréseként A Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja címet kapta: Füsti Molnár Éva Jászai Mari-díjas színművésznő és Németh János színművész. Lipics Zsolt bejelentette, hogy a színház vezetése megalapította a színház egykori igazgatója és színművésze emlékére a Balikó Tamás nívódíjat, melyet a mindenkori szakmai vezetés ítél oda minden évadban a társulat művészei közül az arra legérdemesebbnek, az évadban nyújtott teljesítménye alapján.

Kiemelt kép: A Pécsi Nemzeti Színház színművészei műsort adtak a sajtótájékoztatón (Fotó: Pécsi Nemzeti Színház Facebook oldala)