Tegnap tartotta társulati záróülését a Nemzeti Színház, amely néhány megható perccel kezdődött, a nemrég elhunyt Jászai Mari-díjas színművészre, Csurka Lászlóra emlékezett a társulat. Ezt követően Vidnyánszky Attila értékelte a koronavírus-járvány miatti rövid évadot, és megköszönte minden dolgozónak, hogy a nehéz helyzet ellenére az online tartalmak előállításával folyamatosan szolgálták a közönséget.

Átadásra került a Farkas-Ratkó-díj és a teátrum saját alapítású elismerései is:

A Farkas-Ratkó-díjat a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház társulatai évente, felváltva szavazzák meg egy-egy társulati tagjuknak, a legendás vándorgyűrű másolata idén Berettyán Sándorhoz került. A Sinkovits Imréről, a Nemzet Színészéről elnevezett díjat a Nemzeti Színház társulata szavazza meg, és az a férfiszínész kapja, aki az adott évad legjobb alakítását nyújtotta, emellett pedig a színházért is feladatot vállalt. Ezt a 2019/2020-as évadban a szavazatok alapján Rátóti Zoltán színművész kapta meg. Ennek női párja a Szörényi Éva-díj, amelyet idén Udvaros Dorottya vehetett át.

A Németh Antal-díjat a Nemzeti Színház társulatáért az évadban a legodaadóbban tevékenykedő művészeti munkatárs kaphatja meg. Az elismerést ebben az évben a társulat Pintér Szilviának, a teátrum ifjúsági programfelelősének és színházpedagógusának ítélte oda. A Kulissza-díjat az előadások létrejötte érdekében legkiemelkedőbben dolgozó „háttérmunkatárs” kaphatja meg. Az elismerést az idei évadban Madácsi Béla díszítő és zenekari altiszt érdemelte ki.

A Nemzeti Színház társulati záróülése (Fotó: Zsigmond László)

Kiemelt kép: A Nemzeti Színház idei díjazottjai (Fotó: Zsigmond László)