Hétfő este, a Kálmán Imre Teátrumban adták át a színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőit elismerő Magyar Teátrum Díjakat. A díjazottak az elismerő kitüntetéseket a jelölő anyaszínházak igazgatóitól, a Magyar Teátrumi Társaság elnökségi tagjaitól és a gálaestet támogató szervezetek képviselőitől vehették át.

A legnagyobb színházi érdekképviseleti szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság több, mint egy évtizede alapította a színházi háttérszakmák képviselőit elismerő Magyar Teátrum Díjat. Ezt az elismerést minden évben azok kapják, akik láthatatlanul, a rivaldafény mögött dolgoznak a sikeres színpadi produkciókat működtető gépezetben. A díj jelöléséhez két, állami díjjal elismert színművésznek és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata szükséges. A 13. alkalommal megrendezett ünnepi gála keretében díjaz kapott Major Attila, a Karinthy Színház produkciós vezetője; Eötvös Nándor a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ sátormestere; Boldizsár Zsolt, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szcenikai vezetője; Kenyeri Orsolya, a Thália Színház öltöztető-tár vezetője;  valamint Szelba István a Gödöllői Művészetek Háza műszaki vezetője, ügyelője.  Nemzetiségi különdíjban részesült Gyorgyev Bránimír, a Magyarországi Szerb Színház művészeti titkára. Az esten kerültek átadásra a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjak, amelyeket Török Jolán, táncpedagógus, táncművész, művészeti szaktanácsadó és Katona Imre, rendező vehettek át.

A Magyar Teátrumi Társaság díjaival együtt adták át a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, az első magyar színháztechnikai mérnökről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Foczmann István nyugalmazott üzemigazgató (Budapesti Operettszínház) vehetett át. A Díjátadó Gálán felléptek a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Karinthy Színház, a Magyarországi Szerb Színház, a Gödöllői Művészetek Háza, a Thália Színház művészei, a Fővárosi Nagycirkusz artistája, zsonglőre és zenekara és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai.

Kiemelt kép: A Magyar Teátrum Díjasok 2022-ben (Fotó: Urbán Ádám)