A Kodály 140 koncertsorozat negyedik, szombati hangversenyének keretében kerültek átadásra a Magyar Rádió Művészeti Együttesének díjai.

A 2021/22-es évad Énekkari Művésze kitüntetést, a Vásárhelyi Zoltán-díjat Nemes Edit alt énekesnő vette át. Az évad Zenekari Művésze Fejérvári János brácsaművész lett, aki Ligeti András-díjat kapott. A díjakat az Olasz Kultúrintézetben Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója, Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elnök-karmestere és Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya adták át. Az Évad Művésze díjakat minden évben a társulat ítéli oda titkos szavazás alapján egy-egy kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtó kollégának.

A Vásárhelyi Zoltán-díjat a Magyar Rádió Énekkarának egyik meghatározó munkásságú karnagyáról nevezték el. Az idei díjazott, Nemes Edit váci születésű énekművész a debreceni konzervatóriumban kezdte a pályafutását, majd 1985-ben diplomát szerzett a Debreceni Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola magánének tanszakán. Tanára Szerdahelyi Éva volt. Tanulmányai alatt a híres debreceni Kodály Kórusban énekelt. A Magyar Rádió Énekkarának immár 37 éve a tagja.

Péczely Sarolta a Magyar Rádió Művészeti Együttesének díjátadóján (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Az évad Zenekari Művésze díj a tavaly elhunyt Ligeti András Kossuth-díjas hegedűművész és karmester nevét kapta meg, aki öt éven át vezényelte a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, ezután három évig ugyanitt igazgató-karmester volt. Az idei díjazott, Fejérvári János pedagógus család sarjaként született Kapuváron, ahol a helyi zeneiskolában kezdett el hegedűt tanulni. A Zeneakadémiát brácsa szakon végezte el, Lukács Pál növendékeként. Zenei pályafutása kezdetén szólamvezetőként dolgozott az Operaházban. Több, nagy múltú hazai zenekar alapító tagja. A miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző tagozatán is tanított. Csaknem 20 évig tagja volt a Kodály Vonósnégyesnek, 18 éve dolgozik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában, amelynek a brácsa szólamvezetője.

A szombat esti koncerten, amit a Bartók Rádió élőben közvetített, elhangzott a Zrínyi szózata, az 50. genfi zsoltár, a Semmit ne bánkódjál és a Psalmus Hungaricus (Kodály). A hangversenyen a 81 esztendős Péczely Sarolta, Kodály Zoltán özvegye is jelen volt.

Kiemelt kép: A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek díjazottjai (Fotó: Magyar Rádió Művészeti Együttesei)