Október 24-e Kálmán Imre születésének, illetve Lehár Ferenc halálának napja, a szerzők iránti tisztelet jeléül vált ez a dátum a Magyar Operett Napjává. A jeles évfordulót a Budapesti Operettszínház az Álom, álom, édes álom című nagyszabású gálával ünnepelte, amelyen átadták a teátrum saját díjait is.

Homonnay Zsolt rendezői ötlete nyomán az ünnepi gálán mindkét operettszerző megjelent a színpadon: Lehár Ferencet Kiss Zoltán, Kálmán Imrét pedig Földes Tamás alakította. A két világhírű komponista felidézte életük és hallhatatlan életművük fontos kapcsolódási pontjait, gondolataik, dalszövegrészleteik izgalmas asszociációs láncokat alkottak az előadásban. Az art deco-s díszleten – amelyet Cziegler Balázs díszlettervező álmodott színpadra – vetített, eredeti archív anyagokból készült fényinstallációk (Ádám János Dávid és Bodor Ákos munkája) emlékeztettek a korra, amelyben a két világhírű komponista élt és alkotott. A gálakoncerten felléptek a színház szólistái: Bojtos Luca, Fischl Mónika, Kiss Diána, Lévai Enikő, Lukács Anita, Szendy Szilvi, Széles Flóra, Dénes Viktor, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Ninh Duc Hoang Long, Vadász Zsolt, valamint a Budapesti Operettszínház Énekkara és Balettkara, Pfeiffer Gyula főzeneigazgató vezényletével. 

Földes Tamás és Kiss Zoltán az Álom, álom, édes álom című gálán (Fotó: Mahunka Balázs)

A magyar operett-napi díjakat Kiss-B. Atilla főigazgató, Éliás Tibor, a Musica Hungarika Kiadó alapítója és Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár adták át a gálakoncert második felében. Az Évad Legígéretesebb Ifjú Művészének járó Marsallbotot Kardffy Aisha (Abigél, Hegedűs a háztetőn, A Pendragon-legenda, Veszedelmes viszonyok). Az Évad Musicalszínésze díjat Polyák Lilla vehette át, akit a Jekyll és Hyde-ban Lucy Harrisként, a Nine – Kilenc musicalben Claudia Nardiként, a Veszedelmes viszonyokban Merteuil márkinéként láthatott a közönség. Az Évad Operettszínésze Homonnay Zsolt lett, aki a tavalyi évadban A mosoly országa Szu-Csong hercegeként debütált, emellett jelenleg a Marica grófnő Taszilóját és a Csárdáskirálynő Edvinjét alakítja, valamint rendezőként több nagyszabású gálával új megvilágításba helyezte az operett-gála fogalmát, márciusban pedig a Mária főhadnagyot viszi színre.

A Musica Hungarica Kiadó Életmű díját Vásári Mónika kapta, aki 1987-ben debütált a Budapesti Operettszínházban a Mária főhadnagy operettben Lebstück Mária szerepében, és a közel harminc év alatt szebbnél szebb szerepeket játszott. A Nagydíjat Lehoczky Zsuzsa, a Nemzet Színésze díjjal kitüntetett, Kossuth-és kétszeres Jászai Mari- díjas, érdemes és kiváló művész kapta.

Kiemelt kép: Kardffy Aisha, Polyák Lilla, Homonnay Zsolt, Vásári Mónika, Éliás Tibor, Lehoczky Zsuzsa, Hoppál Péter és Kiss-B. Atilla a díjátadón (Fotó: Lakatos János)