Szeptember 19-én adták át a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjait a Pesti Vigadóban, a köztestület székházában. Az elismerést kilenc kategóriában tizennyolc alkotónak ítélték oda, melyeket az építőművészeti, a film- és fotóművészeti, az iparművészeti, az irodalmi, a képzőművészeti, a művészetelméleti, a népművészeti, a színházművészeti és a zeneművészeti tagozat vezetői adták át.

Vashegyi György, az MMA elnöke a kitűntetésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az MMA régi törekvése, hogy a magyar kulturális és művészeti élet minél több jelentős szereplőjét támogassa, elismerje, ami ezekben a különösen vészterhes időkben talán még fontosabb, mint valaha. Az MMA tagozatai minden évben tagozatonként két díjról döntenek, amelyek közül az egyik határon túli vagy diaszpórában élő művész vagy művészetelméleti szakember elismerésére szolgál.

Az építőművészet terén Vadász György és Szarvas Péter építészeket díjazták, a film- és fotóművészet kategóriában Domokos János filmrendező és Zalka Imre fotóművész vehette át az elismerést. Az iparművészeti és tervezőművészeti tagozat egyik díját Bánk András, másik díját pedig Dormán László vajdasági fotó- és tervezőművész kapta. Az irodalmi elismerést Varga Imre költő, szerkesztő kapta és szintén ebben az elismerésben részesült Kövesdi Károly költő, író, műfordító. A képzőművészeti tagozat egyik elismerését Sulyok Gabriella grafikusművésznek, a másikat pedig Antik Sándor keramikus, szobrászművésznek ítélte a szakmai zsűri. A művészetelmélet Cs. Szabó László-díját Szinyei Merse Anna művészettörténész és Lőkös István irodalomtörténész kapták. Az MMA népművészeti elismerését, az Erdélyi Zsuzsanna-díjat Nyitrai Marianna népdalénekesnek és B. Kovács István felvidéki régész-muzeológus, néprajzkutatónak ítélték oda. A színházművészeti díjak egyikét Tatár Eszter színházi rendező érdemelte ki, a másik díjazott László Sándor vajdasági színművész lett. A zeneművészeti tagozat elismerését Falvai Sándor zongoraművész, a Zeneakadémia egykori rektora és tanszékvezetője és Buzás Pál erdélyi zongoraművész, tanár, karnagy, népzenegyűjtő kimagasló teljesítményével érdemelte ki.

Kiemelt kép: Magyar Művészeti Akadémia logója (Fotó: Magyar Művészeti Akadémia)