A Magyar Opera Napja alkalmából átadták a Magyar Állami Operaház saját alapítású díjait: Kiss-B. Atilla mesterművész, Egri Sándor posztumusz örökös tag lett, illetve kitüntetésben részesült még Nádor Magda, Gál Erika, Gábor Géza és Sándor Csaba operaénekes, valamint Kállai Ernő koncertmester is.

A Magyar Állami Operaház Mesterművésze díj birtokosai az operaénekesek közül azok lehetnek, akik az intézmény Kossuth-díjas örökös tagjai, és betöltötték 60. életévüket. A cím viselésére az idén lett érdemes Kiss-B. Atilla tenor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének oktatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Marton Éva tavaszi megválasztását követően a Magyar Állami Operaház örökös tagjai őszi ülésükön nem emeltek új tagot soraikba. Posztumusz Örökös Taggá választották ugyanakkor a 65 éves korában áprilisban elhunyt Egri Sándor operaénekest, akinek oklevelét lánya vette át.

Az OPERA és a Fészek Művészklub közös alapítású Székely Mihály-emlékplakettjét, amiben minden évben az arra művészi és emberi magatartása alapján a leginkább érdemes művészt részesítik, a magánénekesek közül idén Gábor Géza vehette át. A legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek odaítélhető Melis György-díjat az idén többek közt A varázsfuvola Papagenóját és a János vitéz Bagóját alakító Sándor Csaba basszbariton kapta meg. Az ösztönös tehetséget és színpadi személyiséget elismerő Sudlik Mária-díjat Nádor Magda, az 1980-as évek nemzetközi hírű koloratúrszopránja, a berlini Komische Oper kamaraénekesnője, korábbi egyetemi tanár vehette át. A Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek járó Závodszky Zoltán-díjban ebben az évben a Ring-tetralógiában Frickát alakító Gál Erika részesült. Az évad zenekari művésze Kállai Ernő koncertmester, énekkari művésze Pap Nikoletta szoprán és Irlanda Gergely bariton, kartáncosa Adachi Yukio tánckari művész és Kiyota Motomi grand sujet lett. 

dr. Ókovács Szilveszter és Sándor Csaba, az idei Melis-György-díjazott (Fotó: Nagy Attila)

Az operai háttérszakmákban dolgozóknak járó Vasfüggöny-díjat Szakács Veronika, a női balettöltöztetők csoportvezetője, valamint Bartók Szilvia takarító csoportvezető vehette át. „Az előadásokért” emlékérmet dr. Lami Klára kulturális menedzser, a művészeti igazgatóság csoportvezetője kapta meg. Az adminisztrációban dolgozókat elismerő Dárday Andor-emlékplakettet Nagy Dániel kulturális menedzser vehette át. Az OPERA ezen kívül idén is jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve dolgoznak az intézménynél, köztük Botos Veronika szóló brácsás, Polonkai Judit szóló fagottos és Tóth Gábor szóló kürtös zenekari művészeket, Erdős Andrea címzetes magántáncost, Radina Dace magántáncost, balettmestert, a Magyar Nemzeti Balettintézet művészeti vezetőjét, Döbörhegyi Diána alt énekkari művészt és Sárkány István díszlettári csoportvezetőt és Kákay István művelődésszervezési és képzési osztályvezetőt. 2023-ban harmadik alkalommal adták át az Opera Corpus sajtódíjat, amelyet idén Szerémi Nóra, a Klasszik Rádió szerkesztője, és Nyitány című reggeli programjának egyik műsorvezetője részesült.

Kiemelt kép: Szinetár Miklós, Vincze Máté, Kiss-B. Atilla és dr. Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház 2023-as díjátadóján (Fotó: Nagy Attila)