A Prima Primissima díj életre hívói úgy döntöttek, önálló díjjal jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok közül azokat, akik a jók közül is a legjobbak, így öt önálló kategóriában 2007 óta átadásra kerülnek a Junior Prima díjak is. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a Docler Holding a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, a Takarékbank pedig a színházi művészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

Ma a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont adott otthont a színház-, film- és táncművészet kategória átadó ünnepségének, amelyen öt kiemelkedő tehetségű fiatal művész vehette át az elismerést:

Orlai Tibor szólította a színpadra Vilmányi Benettet, akiről a méltatásban többek között az is elhangzott, hogy üstökösként indult a pályája, sugárzik belőle a tehetség és az is, hogy folyamatosan keresi a helyét a színházi struktúrában. A fiatal alkotó a közönség soraiban ülő családját is meglepve köszönőbeszédében lemondott a díjról.

Vilmányi Benett (Fotó: Kovács Milán)

Káel Csaba Barta Ágnesnek, a Nemzeti Színház fiatal színművészének adta át a Junior Prima díjat, akiről elhangzott, a végletekig elmegy minden szerep kedvéért, és aki úgy érzi, hogy a színházi lét minden pillanata kiváltság, amikor körbeveszik egymást a játszók és a közönség.

Oberfrank Pál a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház vezető színművészét, Koltai Nagy Balázst méltató laudációjában arról beszélt, hogy a vidéki színházaknak is nagy szüksége van a hozzá hasonló sokoldalú, alázatos tehetségekre, akik azonnal elnyerik városuk szeretetét.

Hartai Petra Máté Gábor köszöntését követően vette át a Junior Prima díjat, a kuratórium tagja elmondta, hogy egyetlen közös munkájuk során, amelyben a színművésznő a címszerepet játszotta, megfigyelhette kivételes munkabírását, figyelmét partnerei iránt, azt a módot, ahogy átadja minden testi és lelki erejét egy szerep megformálása közben.

Barta Ágnes (Fotó: Kovács Milán)

Rudolf Péter méltatásában a kaposvári Csiky Gergely Színház fiatal tehetsége, Benedek Dániel sokoldalúságát és sokszínűségét emelte ki, aki humorával, öniróniájával bizonyítja feladatain keresztül, hogy különleges lelke van.

A díjakat minden évben szakmai zsűri ítéli oda, melynek tagjai: Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója,  Orlai Tibor színházi producer, az Orlai Produkciós Iroda alapítója és Rudolf Péter színész, a Vígszínház igazgatója. A Junior Prima Díj nyertesei a rangos szakmai elismerésen túl kétmillió forintos támogatásban is részesülnek, melyet a Takarékbank biztosít számukra.

Kiemelt kép: Az idei Junior Prima díjasok (Fotó: Kovács Milán)