A 2022/23-as centenáriumi szezon évadnyitó társulati ülésén kerültek átadásra az előző évad kiemelkedő művészeit és alkotóját elismerő Honthy-díjak a Budapesti Operettszínházban.

A Budapesti Operettszínház évadnyitó társulati ülésének zárásaként Kiss-B. Atilla főigazgató felkérte Nádasi Veronika színművészt a Honthy-díjátadó gála konferálására. Az elismerés adományozásáról – a színházi díj kivételével – az alapítók által felkért független grémium, a Honthy-díj bizottság döntött. A díj megalapítása a magyar kultúra jelentős támogatója, Eleni Korani, az Ernst Galéria társtulajdonosa, művészeti szakértő, mecénás nevéhez fűződik, aki megterveztette és elkészíttette a Honthy-díjat megformáló műalkotást.

„Hát itt vagyok, újra itt vagyok!” – idézte Eleni Korani beszédében Honthy Hanna legendás szavait, amelyek a Csárdáskirálynő 1954-es újra bemutatásakor hangzottak el. Mint mondta, a pandémia után most ő is meghatódottan áll ezen a színpadon. „Az elmúlt nehéz időszak nagyon sok mindent elvett tőlünk, de mindig a fülembe cseng az idealista Cervantesnek az a mondata, amit Don Quiote mondott az Álomdalban, hogy a lélek, csak az segít tovább. Köszönöm szépen a Főigazgató úrnak, hogy itt lehetek, hisz’ nemcsak a lélek segít minket tovább, hanem ez a nagyszerű színház és művészek is” – mondta a Honthy-díj megalapítója, aki örömét és köszönetét fejezve ki, amiért a színház nagyszerű társulata az elmúlt évadban a nehézségek ellenére is sok színes és felejthetetlen előadással ajándékozta meg a nagyérdeműt.

Kiss-B. Atilla, Eleni Korani és Molnár Zoltán (Fotó: Art&Lens Photography)

A bizottság a Budapesti Operettszínház 2021/22-es évadában bemutatott előadások szereplőit és alkotóit díjazta, öt kategóriában. Az évad férfi főszereplője Sándor Péter, női főszereplője Janza Kata, férfi karakterszínésze Laki Péter, női karakterszínésze Siménfalvy Ágota lett, az évad alkotójának pedig Balázs Zoltán rendező, dramaturg (Nine – Kilenc) bizonyult. A Budapesti Operettszínház Kiss-B. Atilla főigazgató döntése alapján idén is átadta az évad nem művész dolgozójának járó Backstage-díjat, amelyet Király Anna főügyelő vehetett át.

Kiemelt kép: Nádasi Veronika, Balázs Zoltán, Laki Péter, Sándor Péter, Király Anna, Janza Kata, Kiss-B. Atilla, Eleni Korani és Molnár Zoltán (Fotó: Art&Lens Photography)