Fábián Juli tér nevet kapta a IX. kerületi Budapest Park előtti terület: a tehetséges, népszerű énekes öt évvel ezelőtt, 2017. december 16-án ezelőtt hunyt el 37 évesen.

Reményeim szerint amikor ezentúl budapesti fiatalok koncertre jönnek a Budapest Parkba, és a Soroksári út ezen részén látják a táblát, ez segíteni fog abban, hogy soha ne felejtsük el azt az embert, akinek zene- és életszeretete minden dalából ma is visszaköszön, Fábián Juli örök” – mondta az avatáson Karácsony Gergely főpolgármester. A kezdeményezés az idén 10 éves Budapest Parktól indult, ahol Fábián Juli számos nagy sikerű koncertet adott, az ötlet megvalósításában a Főváros, Ferencváros önkormányzata és a Fábián Juli Emlékalapítvány segédkezett. Fábián Juli kivételes tehetségű művész volt, akinek fájdalmasan rövid élet adatott meg.

Döme Zsuzsanna, Ferencváros alpolgármestere elmondta, hogy Fábián Juli életének több fontos állomása is a IX. kerülethez köthető, a Budapest Parkban adott számos koncert mellett többször megtöltötte a Müpát is, amely a Soroksári út túloldalán található. „Aki majd évtizedek múlva erre jár, és kíváncsi lesz, ki volt ő, újra felfedezheti magának ezt a rendkívül tehetséges, tündöklő, és nem mellesleg végtelenül kedves embert.”. Szepesi Mátyás zenész, az énekesnő egykori menedzsere, az előadó-dalszerző emlékét ápoló, valamint nehéz helyzetben lévő zenészeket és zeneipari háttérembereket támogató Fábián Juli Emlékalapítvány elnöke kiemelte: akik őt ismerték, azok felelőssége, hogyan emlékezhetnek a jövőben Fábián Julira: „Bárkivel beszélgettél, mindig azt érzékeltetetted a másikkal, hogy ő a fontos. Neked még egy sziklafal is könnyedén megnyílt volna. Azt szeretném, ha úgy gondolnának rád, mint akinek nemcsak a hangja, a haja, hanem a szíve is aranyból volt.

Fábián Juli tér (Fotó: Szepesi Mátyás Pál)

Az eseményen rokonok, barátok, rajongók jelenlétében avatták fel a Fábián Juli teret. Jelen volt többek között Gyárfás István gitáros, Fábián Juli egykori zenésztársa, Lévai Balázs, a Fábián Juliról 2019-ben készült dokumentumfilm rendezője és Mujahid Zoltán énekes. Az avatáson azt is bejelentették, hogy 2023. július 9-én, Fábián Juli születésnapján utcabált rendeznek a Budapest Parknál. 

Kiemelt kép: Fábián Juli (Fotó: Kaszás Tamás/Index)